Wij zijn op zoek naar een burgerlid voor de gemeentelijke adviescommissie fysieke leefomgeving

Heeft u affiniteit met cultureel erfgoed en in het bijzonder met het historische karakter van het beschermde stadsgezicht in Edam?

Wilt u, als lid van een grotere commissie, het college van burgemeester en wethouders adviseren over het bereiken en in stand houden van een goede omgevingskwaliteit?

Dan is de rol van burgerlid in de gemeentelijke adviescommissie fysieke leefomgeving Edam-Volendam misschien iets voor u.

Over de adviescommissie

De gemeentelijke adviescommissie fysieke leefomgeving is een groep die zelf advies geeft. Ze kijken naar plannen voor het bouwen of verbouwen van gebouwen en voor het opknappen van monumenten. Ook kan de commissie advies geven over andere dingen. Zoals het maken van beleid en regels voor de kwaliteit van de omgeving.

De commissie bestaat uit minstens drie leden, waaronder de voorzitter. Als er specifieke kennis over monumenten of cultuurhistorie nodig is, wordt een expert aan de commissie toegevoegd. 

Een inwoner-expert voegt zich tijdelijk bij de commissie voor de beoordeling van plannen in de gebieden Zeevang, het beschermde stadsgezicht van Edam, en het cultuurhistorisch attentiegebied binnen de Oude Kom van Volendam.

De leden vertegenwoordigen gezamenlijk de volgende disciplines: 

  • cultuurhistorie,
  • (lokale) bouw- en architectuurhistorie, 
  • restauratiearchitectuur, 
  • architectuur, 
  • landschapsarchitectuur, 
  • stedenbouw en 
  • monumentenzorg.

Benoeming

De gemeenteraad benoemt alle leden van de commissie op persoonlijke titel voor een termijn van minimaal vier jaar. Eenmaal herbenoeming voor een extra periode van maximaal vier jaar is mogelijk.

Over de functie burgerlid

Aanleiding en benoemingstermijn

Door het aflopen van de benoemingstermijn van het huidige burgerlid op 1 juni 2025, zoeken wij een nieuw burgerlid voor de behandeling van plannen binnen het beschermde stadsgezicht van Edam. De nieuwe benoeming gaat in op 1 juni 2025.

Wat vragen wij van u?

  • U bent woonachtig in de gemeente Edam-Volendam en u bent of voelt u betrokken bij het beschermde stadsgezicht van Edam;
  • U hebt enige deskundigheid en kennis van (bouw) historie binnen het beschermde stadsgezicht van Edam;
  • U kunt digitale plantekeningen lezen die tijdens de commissievergadering ter beoordeling komen;
  • U bent in staat om uw standpunt begrijpelijk en respectvol te verwoorden. Zowel richting de andere commissieleden als richting professionele en niet professionele aanvragers. 
  • U vertegenwoordigt geen bijzondere belangen en bent onafhankelijk van politiek, gemeentebestuur, ambtenaren of andere betrokken partijen. Lid zijn van een politieke partij of (cultuurhistorische) stichting of vereniging mag, zolang u geen functie binnen die organisaties hebt.

Vergaderingen en locatie

De bedoeling is om elke twee weken op maandag te vergaderen. De vergadering begint meestal om 13.00 uur en duurt gemiddeld drie uur. Soms vindt de vergadering fysiek plaats op onze locatie aan de Deimpt 7 in Volendam, en soms digitaal via Teams.

Stichting Mooi Noord-Holland.

De gemeentelijke adviescommissie fysieke leefomgeving Edam-Volendam krijgt ondersteuning van de Stichting Mooi Noord-Holland uit Alkmaar. Deze stichting verzorgt ook de administratie en betaalt de vergoeding aan de commissieleden.

Vergoeding burgerleden

De vergoeding voor burgerleden is €136,- per vergadering en een vergoeding van de reiskosten.

Op onze website vindt u meer informatie over de gemeentelijke adviescommissie.

Reageren

Bent u enthousiast en beschikbaar voor overdag vergaderingen? Dan nodigen wij u uit om te solliciteren. 

Stuur uw cv en motivatiebrief via het sollicitatieformulier op onze website of stuur een e-mail naar vacatures@edam-volendam.nl. Stuur deze met vermelding van de vacature ‘Burgerlid Gemeentelijke adviescommissie fysieke leefomgeving Edam-Volendam’.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze functie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling via (0299) 398 398.