Vergroen uw tuin of terrein
Ga mee van Grijs naar Groen
Onze gemeente krijgt steeds vaker te maken met weersextremen. Om de leefbaarheid te beschermen, passen we onze straten hierop aan met vergroening. Oftewel: waar mogelijk tegels eruit, en bomen, bloemen en gras erin. Zo voorkomen we overlast door hitte én water.
Wist u dat u subsidie kunt krijgen voor een regenton, een insectenhotel en meer?
Het probleem van steen
Gevaarlijke hitte
Volle woonwijken zijn heter dan parken of weilanden. Als u in de zomer door onze gemeente fietst, dan voelt u dat al snel. Tegels, asfalt en beton houden namelijk meer zonnewarmte vast dan bomen en planten. Dit effect duurt tot diep in de nacht en daardoor blijft het warm. Die extra hete lucht is vooral gevaarlijk voor ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte.
Wateroverlast
Zware regenbuien leiden vooral in versteende gebieden tot overlast. In de stenen straten van onze wijken en industrieterreinen kan het water namelijk geen kant op. Onze riolering verwerkt een hoosbui niet snel genoeg, waardoor putten overstromen. Op zulke plekken ziet u dan enorme plassen op straat en soms stroomt het water zelfs onze kelders en huizen in.
Fijner leven in het groen
Vergroening helpt bij extreem weer enorm. Het houdt uw hoofd koel tijdens de hitte én het zorgt voor droge voeten tijdens een hoosbui. Bewoners en ondernemers merken ook onverwachte voordelen. Die leest u in onderstaande verhalen van ambassadeurs.
Zij gingen u voor
Bewoners, ondernemers en verenigingen wippen tegels uit hun grond. Klik op de afbeelding en ontdek hun tips.
Zij gingen u voor
Doe ook mee!
-
Bewoners van onze gemeente krijgen subsidie voor het vervangen van tegels door bomen, bloemen om gras. Er zijn ook subsidies voor regentonnen en insectenhotels. Vraag de subsidie aan via Stichting Duurzaam Waterland. Zij bieden subsidies voor vergroening, regentonnen en insectenhotels.
-
Op de stoep is een goede toegankelijkheid het belangrijkste. Maar ziet u een plek waar een stoep onnodig breed is? Of kent u een versteend plein dat geen nuttige functie heeft? Meld het aan! Wij onderzoeken dan of wij die locatie kunnen vergroenen. Mail hiervoor naar duurzaamheid@edam-volendam.nl of gebruik de MijnGemeente app. Download de app in uw Appstore of via de Google Playstore.
Veelgestelde vragen
-
U maakt het grootste verschil door tegels of kunstgras te vervangen door planten of (natuur)gras. Een regenton helpt ook voor het beperken van wateroverlast.
-
September en oktober zijn de beste maanden voor het plaatsen van nieuwe planten, maar buiten die maanden kan het ook. Plant geen planten tijdens heet zomerweer of als het gaat vriezen.
-
Plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen (inheemse planten) zijn het beste voor de natuur. Koop het liefst biologische zaden en planten, want die zijn niet met gif behandeld. Meer tips vindt u bij Milieu Centraal.
-
Wij stimuleren bewoners en ondernemers om te vergroenen. Daarnaast beschermen wij het groen dat wij in de gemeente hebben. Denk bijvoorbeeld aan natuurvriendelijke oevers, ecologisch maaibeheer en andere ecologie bevorderende maatregelen. En moeten we ergens bomen of groen opofferen voor de ontwikkeling van een gebied? Dan compenseren wij dat door ergens anders weer bomen of groen toe te voegen.
-
Een slim aangelegde plantentuin vraagt evenveel (of even weinig) onderhoud als een tegeltuin. Want u hoeft geen groene aanslag of onkruid te verwijderen. Dit zijn handige vuistregels:
- Kies voor vaste planten en wintergroene planten. Vaste planten komen na de winter terug, waardoor u maar één keer de planten in de grond hoeft te zetten. Wintergroene planten verliezen nauwelijks bladeren, wat natuurlijk scheelt met het opruimen.
- Kies planten in dezelfde soort, zodat u de planten op dezelfde manier kunt verzorgen.
- Borders met planten hoeft u minder vaak water te geven dan planten in plantenbakken.
- Voorkom onkruid met zogenoemde bodembedekkers.
- Kies bij uw terras voor grind in plaats van tegels. Grind zorgt voor afwatering én u hoeft grind niet schoon te spuiten.
-
Zie het antwoord op de vorige vraag.