Veelgestelde vragen en antwoorden informatiebijeenkomsten De Lange Weeren
Een nieuwe woonwijk
Waarom moet er een nieuwe woonwijk komen en waarom hier?
Woningnood is een belangrijk thema van dit moment en speelt helaas al enige tijd. Er is behoefte aan woningen in Volendam en omstreken voor diverse doelgroepen. Alleen al in de kern Volendam hebben we tot het jaar 2040 1505 extra woningen nodig. Daarbij komt nog de opgave vanuit de regio, waaraan we ook tegemoet aan willen komen. We zetten voor onze woningbouwopgave eerst in op binnenstedelijke mogelijkheden. Tot 2030 gaat ons dat mogelijk voor 1/3e deel van deze behoefte lukken. Alleen bouwen op inbreidingslocaties volstaat dus niet, zowel in kwantitatieve zin, als in kwalitatieve zin. Daarom moeten we in ieder geval in de periode tot 2035 een beroep doen op uitbreidingsruimte. Daarmee is een ontwikkeling in De Lange Weeren een absolute noodzaak geworden.
Voor wie wordt er gebouwd?
In De Lange Weeren wordt er gebouwd voor diverse doelgroepen. Ouderen en jongeren. Gezinnen, stellen, alleenstaanden. We maken ons daarmee sterk voor een evenwichtige, gemixte woningvoorraad en een gezonde doorstroming op de woningmarkt, zodat we alle inwoners de mogelijkheid bieden op een eigen ‘wooncarrière’.
Heeft er al gronduitgifte plaatsgevonden? Zijn de gronden al verkocht?
De gronden zijn in eigendom bij de ontwikkelaars.
Waarom moeten er zoveel woningen komen hier en niet minder?
Alleen in de kern Volendam hebben we tot het jaar 2040 1505 extra woningen nodig. Daarbij komt nog de opgave vanuit de regio, waaraan we ook tegemoet willen komen. We willen daarnaast dat een groot gedeelte van deze woningen betaalbaar is. Daarom realiseren we in De Lange Weeren 1/3 sociale huurwoningen en 1/3 betaalbare koopwoningen.
Naast betaalbare woningen realiseren we ook grotere woningen met een marktprijs. Als je de behoefte van al deze woningen bij elkaar optelt kom je uit op een aantal van 1160 woningen. Dit is het aantal woningen wat in De Lange Weeren gerealiseerd moet worden om iedereen een passende woning te kunnen bieden.
Krijgen bewoners uit Volendam voorrang op woningen?
Over de toewijzing van woningen moeten nog gesprekken worden gevoerd wat gewenst en mogelijk is voor alle partijen.
Wonen
Wat voor soort woningen komen er?
Er komt een mix aan woningen: 1/3 is sociale huur. Deze woningen zijn bedoeld voor mensen met een bescheiden inkomen. Daarnaast is 1/3e van de woningen betaalbaar. De betaalbaarheidsgrens wordt elk jaar geïndexeerd. Voor 2024 zit de grens op 390.000 euro. 50% van de betaalbare woningen in het plan hebben voor nu een prijs van maximaal 80% van de betaalbaarheidsgrens. De resterende 1/3e van de woningen hebben een marktprijs. Over de exacte prijzen van de woningen moeten nog afspraken worden gemaakt.
Binnen het totaal van 1160 woningen komen verschillende woontypen, zoals appartementen (30%) en verschillende typen eengezinswoningen (70%).
Komen er ook betaalbare woningen?
Ja. Er worden 1/3e sociale huurwoningen gerealiseerd en 1/3e betaalbare koopwoningen. Zie ook het antwoord op de vorige vraag.
Wat voor soort voorzieningen komen er?
Er is in het plan veel aandacht voor wonen, water, groen, mobiliteit, maar ook voor voorzieningen. Zo is er ruimte voor een supermarkt, maar ook voor maatschappelijke voorzieningen zoals een basisschool, IKC, sporthal, buurtkamer en huisarts.
Welke energievoorziening is er? Hoe worden de woningen verwarmd? En koken?
Er komt geen gasaansluiting. Hoe de woningen worden verwarmd wordt in de aankomende periode onderzocht en besproken met de ontwikkelaars.
Mobiliteit
Is er straks wel voldoende parkeerruimte in de wijk?
Voor De Lange Weeren hebben we eigen passende parkeernormen met voldoende parkeergelegenheid, die in verhouding staan tot de behoeften van de bewoners en bezoekers. In de passende parkeernorm is rekening gehouden met bouwbusjes. Gemiddeld wordt uitgegaan van een parkeernorm van ca. 1,6 – 1,7 per woning.
In het plan is rekening gehouden met verschillende parkeeroplossingen. Bij een deel van de woningen is het mogelijk om op eigen erf te parkeren. Daarnaast worden verschillende parkeeroplossingen in de openbare ruimte aangeboden, zoals parkeerkoffers en (langs)parkeren op straat. Op locaties met een hoge concentratie van woningen, vooral langs de hoofdontsluiting, worden parkeerhoven gecreëerd binnen afgesloten (woning)bouwblokken. Daarnaast worden (indien financieel haalbaar) afsluitbare parkeerschuren geïntroduceerd, waar onder andere bedrijfsbusjes kunnen worden geparkeerd.
Hoe zorgen jullie ervoor dat er geen overlast ontstaat naar de nabijgelegen wijk de Blokgouw?
Van de nieuwe wijk (De Lange Weeren) loopt straks alleen een fiets- en voetverbinding richting de bestaande wijk de Blokgouw. Er is bewust gekozen om geen autoverbinding aan te leggen met de aangrenzende Blokgouw. Deze beslissing bevordert langzaam verkeer en voorkomt een toenemende verkeersbelasting in de Blokgouw.
Hoe loopt straks het autoverkeer?
Wij hebben de wens om de nieuwe wijk via zowel de Zuiderzeeweg als via de Zeddeweg te ontsluiten, zodat het autoverkeer zowel in de wijk als in de rest van Volendam gelijkmatiger wordt verdeeld. Er komt geen autoverbinding naar de aangrenzende wijk Blokgouw.
Groen
Hoe zorgen jullie ervoor dat dit mooie gebied blijft behouden?
Met de komst van de nieuwe woonwijk gaat er een stukje van het huidige veenweidelandschap verloren. Om eer te doen aan de rijke historie van het landschap, dienen de kenmerkende verkaveling en waterhuishouding als uitgangspunt voor de nieuwe wijk en worden belangrijke zichtlijnen zo veel mogelijk in het plan opgenomen.
Het plan voorziet daarnaast in meer openbaar groen en water dan gemiddeld. Groen en water zijn van hoge waarde voor de beleving van de wijk voor de toekomstige bewoners en is ook van grote betekenis voor de klimaatbestendigheid van de wijk en de gezondheid van de inwoners. Rondom de wijk ligt de landschappelijk flank. Hier transformeert het huidige veenweidelandschap naar een divers veenlandschap met afwisselend kruidenrijk grasland, schraalland, rietlanden en water. Het nieuwe landschap biedt kansen voor de ontwikkeling van diverse natuurlijke biotopen en er wordt extra capaciteit gerealiseerd voor de waterbergingsopgave. De landschappelijke flank wordt daarnaast recreatief toegankelijk door middel van een netwerk van paden. Ook recreatief gebruik van het water is mogelijk.
Er gaat dus een stukje landschap verloren, maar er komt een toekomstbestendige woonwijk en een mooi en waardevol landschap voor terug.
Waarom bouwen jullie in een groen landschap en niet in het dorp?
Voor onze woningbouwopgave zetten we primair in op binnenstedelijke mogelijkheden. Tot 2030 gaat ons dat mogelijk voor 1/3e deel van deze behoefte lukken. Alleen bouwen op inbreidingslocaties volstaat dus niet. Daarom moeten we in ieder geval in de periode tot 2035 een beroep doen op uitbreidingsruimte. Daarmee is een ontwikkeling in De Lange Weeren een absolute noodzaak geworden.
Bufferzone
Er komt een bufferzone van 70 meter van gevel tot gevel, tussen de Blokgouw en de nieuwe wijk. De indeling en het gebruik van deze buffer is bepaald met een werkgroep van direct omwonenden.
Veiligheid en bouwen
Hoe gaat het bouwen/bouwverkeer verlopen?
Dat wordt in een later stadium uitgezocht.
Kom ik in aanmerking voor nadeelcompensatie (v/h planschade)?
Er zijn wettelijke regels voor het indienen van planschade. U vindt hierover meer informatie op de pagina nadeelcompensatie.
Ondernemen
Ik ben ondernemer en heb interesse in bedrijfsruimte, bij wie kan ik hiervoor terecht?
Wij hebben hier op dit moment nog geen informatie over. Blijf hiervoor de ontwikkelingen volgen.
Procedure en planning
Wanneer en bij wie kan ik bezwaar maken tegen deze locatiekeuze?
Op dit moment is het nog niet mogelijk om formeel bezwaar te maken tegen het plan of de locatiekeuze. Dit kan pas wanneer de wijziging van het omgevingsplan is vastgesteld. Naar verwachting is dat in 2025. De publicatie hiervan maken wij bekend in het digitale gemeenteblad.
Voor uw reacties, vragen, wensen en behoeften met betrekking tot het plan kunt u ons ook altijd mailen via projecten@edam-volendam.nl.
Kunnen de plannen nog gestopt worden?
De plannen zijn noodzakelijk om invulling te geven aan de woningbehoefte in Volendam en omstreken. Wij maken ons dan ook hard om deze nieuwe woonwijk te realiseren.
Gedurende de planologische procedure heeft iedereen de mogelijkheid een zienswijze in te dienen tegen de wijziging van het omgevingsplan. De gemeenteraad neemt deze zienswijzen mee bij de besluitvorming. Daarnaast is het na vaststelling van de wijziging van het omgevingsplan mogelijk om bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in beroep te gaan.
Wanneer start de bouw?
We doen er alles aan om medio 2026 te starten met het bouwrijp maken. Naar verwachting zal medio 2027 de eerste paal in de grond gaan.
Wanneer starten jullie de verkoop en verhuur?
We verwachten dat het eerste deel van de woningen in 2027 in de verkoop zal gaan (drie maanden voor de eerste paal).
Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet u ingeschreven staan bij Woningcorporaties De Vooruitgang en De Wooncompagnie.
Krijgen wij voorrang op woningen?
Over de toewijzing van woningen moeten nog gesprekken worden gevoerd wat gewenst en mogelijk is voor alle partijen.
Kom ik in aanmerking voor nadeelcompensatie (v/h planschade)?
Er zijn wettelijke regels voor het indienen van planschade. U vindt hierover meer informatie op de pagina planschade.
Communicatie participatie
Ik wil graag betrokken worden bij de participatie in het vervolgtraject. Kan ik mij hiervoor aanmelden?
Op 11 juni 2024 is het plan voor De Lange Weeren, het ‘Ontwikkelkader De Lange Weeren’, besproken in het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Edam-Volendam. Het college heeft ingestemd om het plan ter besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad. Naar verwachting neemt de raad op 11 juli 2024 een besluit over het plan. Als de raad instemt wordt gestart met de planologische procedure en kan er worden gestart met het uitwerken van het ontwerp voor de nieuwe wijk. Hoe met participatie wordt omgegaan in deze volgende fase is nog niet bekend. Dit wordt in overleg met de ontwikkelaars verder vormgegeven. Het is dan ook nog niet mogelijk om u hiervoor aan te melden. Wel kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief via projecten@edam-volendam.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen met betrekking tot De Lange Weeren.
Hoe kan ik op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?
U kunt de ontwikkelingen van De Lange Weeren volgen op deze webpagina /lange-weeren of via onze socials. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief via projecten@edam-volendam.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen met betrekking tot De Lange Weeren.