Terugblik en lessen van informatieavonden warmtepompen

Je huis verwarmen zonder gas, hoe doet u dat? De energiecoaches van Energiek ZeeDam organiseerden twee informatieavonden over dit thema. Een samenvatting van hun presentatie leest u op deze pagina. Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van Energiek ZeeDam.

Start met isoleren

Wilt u overstappen op een warmtepomp? Isoleer dan eerst uw woning goed. De vuistregel is dat uw woning klaar is voor een warmtepomp als uw woning in de winter comfortabel warm wordt terwijl de cv-ketel op maximaal 50 graden staat.

Vraag aan uw onderhoudsbedrijf om de cv-ketel op 50 graden te zetten (of doe dit zelf als je weet hoe je ‘pendelen’ voorkomt). Test daarna in de winter of uw huis comfortabel warm wordt. Maar let op: als uw cv op 50 graden staat, duurt het langer totdat je huis warm is. Speel dus met de temperatuur om te bepalen wat voor uw aanvaardbaar is.

Blijft het fris? Investeer dan eerst in extra isolatie. In de afbeelding hieronder ziet u waar de grootste winst valt te behalen.

Warmteverlies

Hoe “krachtig” moet een warmtepomp zijn?

Voordat u een warmtepomp koopt, berekent een installateur hoe groot het vermogen van uw warmtepomp moet zijn. Dat heet een warmteverliesberekening. De installateur kijkt dan onder andere naar:

  • type woning (tussenwoning, hoekwoning, vrij staand)
  • leeftijd van de woning (isolatiewaarde)
  • uw leefstijl en gezinssamenstelling (temperatuur in huis en warmwaterverbruik)

U kunt alvast een grove inschatting maken met deze tool. Klik op gebruiksoppervlak of huidig gasverbruik voor een indicatie van het warmteverlies van uw woning. Volg daarna de stappen in het formulier. 

Tip: rond de getallen af naar boven. Zo creëert u wat extra marge om er zeker van te zijn dan het vermogen van uw warmtepomp toereikend is.

Zonder geluid geen warmte

In installateur kan u adviseren over hoeveel geluid uw warmtepomp gaat maken. Vraag bijvoorbeeld naar de rekentool van LBP Insight.

Sinds 1 april 2021 gelden de volgende eisen:

  • Tussen 19.00 uur en 7.00 uur (in de nacht) mag de warmtepomp maximaal 40 decibel geluid maken op de erfgrens met de buren.
  • Tussen 7.00 uur en 19.00 uur (overdag) is dit maximaal 45 decibel.
  • Deze eisen gelden voor warmtepompen die vanaf 1 april 2021 zijn geïnstalleerd.