Publicatie technisch in beheer nemen Bruidsschat in Omgevingsplan gemeente Edam-Volendam
Aanleiding
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Sinds dat moment heeft de gemeente Edam-Volendam een tijdelijk omgevingsplan van rechtswege. Het tijdelijke omgevingsplan bestaat uit de bestemmingsplannen en de bruidsschat. De bruidsschat bevat regelgeving van het Rijk, die onder de Omgevingswet zijn gedecentraliseerd naar de gemeente. Dit is vanuit de gedachte dat deze regels vooral op lokaal niveau effect hebben en het beste door de gemeente op de lokale omstandigheden kan worden afgestemd.
Het gaat onder meer om regels over milieubelastende activiteiten en bouwactiviteiten. Op het moment dat de Omgevingswet in werking is getreden, hebben de gemeenten over die onderwerpen nog niet zelf regels in het omgevingsplan gesteld. Om te voorkomen dat er in het geheel geen regels gelden, heeft het Rijk voor die onderwerpen voor iedere gemeente een set regels beschikbaar gesteld: de bruidsschat. Juridisch gezien zijn de bruidsschatregels onderdeel van het tijdelijke deel van het omgevingsplan. Technisch gezien zijn de bruidsschatregels als afzonderlijk hoofdstuk opgenomen in het document waarin het nieuwe omgevingsplan stapsgewijs wordt opgebouwd.
De bruidsschat in beheer nemen is noodzakelijk
De gemeente moet, binnen de overgangsfase, de bestemmingsplannen en de bruidsschatregels (en andere bestaande regels over de fysieke leefomgeving) vervangen door eigen regels. Dat doen we door middel van wijzigingsbesluiten die we met onze plansoftware maken. Om het omgevingsplan met wijzigingsbesluiten te kunnen wijzigen, moet de bruidsschat eerst worden ingelezen in onze plansoftware. De leverancier van die software heeft voor bepaalde (opmaak)technische zaken andere keuzes gemaakt dan het Rijk in de bruidsschat heeft gedaan. Daarom doet de plansoftware bij het inlezen van de bruidsschat een aantal technische aanpassingen. Daardoor ontstaan kleine verschillen met de bruidsschat die het Rijk heeft gepubliceerd. Die verschillen zijn uitsluitend (opmaak)technisch van aard, het zijn geen juridisch-inhoudelijke verschillen en ze hebben ook geen rechtsgevolg.
Bij de eerste eigen publicatie van het omgevingsplan worden deze verschillen zichtbaar. Als we deze technische aanpassingen zouden meenemen in het eerste wijzigingsbesluit, zou dat een erg vertekend beeld geven van wat er gewijzigd is. Ook zou het dan onduidelijk zijn tegen welke wijzigingen wel en niet beroep ingesteld kan worden. Om deze ongewenste situatie te voorkomen, doen we een eerste technische publicatie van het omgevingsplan met alleen die technische aanpassingen, waarmee we het omgevingsplan in beheer nemen.
Een wettelijke procedure is niet nodig
Deze eerste publicatie betreft uitsluitend een technische publicatie om het omgevingsplan in beheer te nemen. De aanpassingen ten opzichte van de bruidsschat die daarbij zichtbaar worden, zijn uitsluitend technisch en cosmetisch van aard en betreffen niet de juridische inhoud van de bruidsschat. Het is niet nodig om een ontwerpbesluit te publiceren, de gelegenheid te bieden om zienswijzen in te dienen, de gemeenteraad of B&W een definitief besluit te laten nemen.
Inzien
Lees de hele bekendmaking op Overheid.nl.