Word pleegouder
Er zijn kinderen in de regio Zaanstreek-Waterland waarvoor een veilig en stabiel thuis niet vanzelfsprekend is. Deze kinderen kunnen soms niet meer (volledig) thuis wonen en gaan bijvoorbeeld in een pleeggezin wonen. Pleegzorgorganisaties Levvel, Timon en William Schrikker Gezinsvormen (WSGV) begeleiden de pleeggezinnen in onze regio die hun huis open stellen voor deze kinderen. Er is een tekort aan pleegouders. Wilt u iets betekenen voor deze kinderen en hun ouders?
Tekort aan pleeggezinnen
In de gemeenten van Zaanstreek-Waterland zijn er dringend pleeggezinnen nodig. Deze zijn nodig om te kunnen zorgen voor de kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. U kunt al helpen door kinderen een tweede thuis te geven in de weekenden of in de vakanties.
Onveilig thuis
Er zijn verschillende redenen waarom een kind (tijdelijk) niet thuis kan wonen. Onderstaand geven we u een aantal voorbeelden:
- Onveilig door mishandeling of verwaarlozing
- Gevolgen van verslaving of psychische problemen van een ouder
- Ouders kunnen niet voor hun kind zorgen door ziekte of overlijden.
In principe kan iedereen pleegouder worden. Er zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden. Het belangrijkste is dat u een kind een stabiel, veilig en liefdevol thuis kan bieden. Als pleegouder krijgt u training, begeleiding en vergoeding.
Begeleiding pleeggezinnen
Levvel, Timon en WSGV begeleiden al jaren pleeggezinnen in de gemeenten Zaanstad, Purmerend, Wormerland, Oostzaan, Waterland, Landsmeer en Edam-Volendam.
Levvel helpt kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties op weg. En biedt daarvoor alle hulp onder één dak zoals:
- Pleegzorg
- Opvoedondersteuning
- Specialistische jeugdhulp
- Crisishulp
- Gezinshuizen
Timon biedt kinderen, jongeren en hun gezinnen specialistische hulp en werkt met hen aan hoop, herstel en perspectief. Het pleegzorgteam in de regio start de pleegzorgbegeleiding snel op zodra er een passende match is.
WSGV werkt landelijk en biedt jeugdhulp voor kinderen met een beperking en kinderen van ouders met een beperking. Vaak gaat het hierbij om een licht verstandelijke beperking. Zij bieden ambulante opvoedondersteuning, pleegzorg en gezinshuiszorg.
Meer weten?
Denkt u er over na om pleegouder te worden? En wilt u ontdekken of er een vorm is die bij uw situatie past? Kom dan naar een informatieavond bij u in de buurt of bezoek er een online. Of kijk voor meer informatie op de website van WSGV, Levvel of Timon. Op Pleegzorg Nederland, waarin alle pleegzorgorganisaties in Nederland verbonden zijn, kunt u meer lezen over pleegzorg én een test doen om te kijken of pleegzorg iets voor u is.