Magazine 'Voor Elkaar'

Algemeen

Op deze pagina kunt u de artikelen uit het magazine 'Voor elkaar' digitaal teruglezen. Hier kunt u de tekst vergroten of laten voorlezen. Ook kunt u zich hier afmelden voor het magazine.

Bestuur

Veerkracht, verbinding en vertrouwen

In maart 2025 zal Lieke Sievers, na ruim acht jaar burgemeesterschap, haar ambtsketen neerleggen en met pensioen gaan. Ze neemt afscheid van een gemeente die in 2016, bij haar aantreden, nog zoekende was naar stabiliteit en verbinding. “We zijn hier meesters in veerkracht”, zegt Lieke, die de gemeenschap zag groeien, zich herpakken en telkens weer boven zichzelf zag uitstijgen. Acht jaar lang werkte ze aan de basis van vertrouwen en gemeenschapszin, in een tijd waarin die waarden vaak onder druk stonden.

De nalatenschap van burgemeester Sievers

“Ik heb sterk het gevoel dat we de weg naar verbinding weer aan het vinden zijn”, zegt de burgemeester. “We voeren weer echte gesprekken met elkaar. Het gaat nog steeds om de kracht van wie we zijn en waar we voor staan, alleen niet langer ieder voor zich, maar juist in verbinding met elkaar. Die koers zien we steeds vaker, en dat vind ik prachtig.”

Bruggen bouwen

De weg naar verbondenheid was niet altijd eenvoudig. “Toen ik begon, was het natuurlijk spannend of de rol me zou passen en of er een klik zou zijn met de gemeente, de organisatie en de raad. Het was immers mijn eerste functie als burgemeester en dat in een fusiegemeente waar de lokale belangen vaak sterk speelden”, vertelt ze. Toch wist ze met haar partijonafhankelijke blik bruggen te bouwen tussen de verschillende gemeenschappen in Zeevang, Edam en Volendam. Een belangrijke stap in die richting begon in de gemeentelijke organisatie op de diverse locaties zelf. “Er heerste veel terughoudendheid en er was een grote afstand tussen het bestuur en de mensen binnen de organisatie; een soort verkramping die men graag wilde doorbreken, maar waarvoor de weg nog niet duidelijk was”, legt ze uit. “Collectief hebben we gewerkt om de organisatie en de mensen weer tot bloei te brengen. Dat was een ontzettend waardevol proces met een vruchtbaar resultaat: er is stabiliteit en mensen zijn weer trots om voor de gemeente te werken.”

Fatsoen en wellevendheid 

Een van de thema’s waar Lieke sterk op inzet is de herwaardering van respect en wellevendheid in de samenleving. “Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar het fatsoen om met elkaar in dialoog te blijven is minstens zo belangrijk. Dat je de vrijheid hebt om je mening te geven betekent niet dat je iemand met de grond gelijk mag maken.” Vanuit dit principe introduceerde zij de Wet van ANNA – Altijd Navragen, Nooit Aannemen – in de gemeenteraad. “Fatsoen is misschien een ouderwets woord, maar juist nu zouden we het moeten afstoffen en oppoetsen”, stelt ze. “Hetzelfde geldt voor wellevendheid - aandacht en respect hebben voor de gevoelens en positie van anderen.” 

Dierbare momenten 

Lieke Sievers is dankbaar voor de vele dierbare momenten en warme banden die ze in Edam-Volendam heeft opgebouwd. Vooral de steun die ze vanuit de gemeenschap ontving na het overlijden van haar man in 2021 heeft diepe indruk op haar gemaakt. “Ik heb ontzettend veel liefdevolle berichten en reacties gekregen, niet alleen kort na zijn overlijden, maar ook nog maanden, zelfs jaren later. Mensen vroegen oprecht hoe het met me ging, ook zomaar op straat. Die steun uit de gemeenschap, die kleine momenten van aandacht, waren hartverwarmend en hebben me enorm geraakt. Het is iets wat ik voor altijd bij me draag”, vertelt ze aangedaan. 

Terug naar ‘thuis thuis’ 

Na haar afscheid in maart staat een nieuwe fase in haar leven te wachten. “Ik ga verhuizen, terug naar mijn woning in Oldebroek, ‘thuis thuis’, zoals we dat in ons gezin noemen. Ik wil wat meer rust vinden en mezelf toestaan om niet altijd ‘aan’ te staan”, zegt ze. Toch blijft Lieke betrokken, zij het op een andere manier. “Ik blijf actief in een aantal bestuursfuncties, maar bovenal wil ik tijd doorbrengen met mijn kleinkinderen. Mijn kleindochter is zelfs naar mij vernoemd, iets waar ik bijzonder trots op ben. En als alles goed gaat, wordt in februari haar broertje geboren. Ik kijk er enorm naar uit om als oma een grotere rol te kunnen spelen.”

Een dankbare terugblik 

Als ze terugblikt op haar tijd als burgemeester van Edam-Volendam is er vooral veel dankbaarheid. “Er is zoveel waar ik met een warm gevoel op terugkijk en zoveel mensen aan wie ik veel te danken heb - mijn kinderen, mijn man, collega’s en de vele mensen waar ik mee heb mogen samenwerken. Het waren acht rijke jaren die we samen hebben doorgebracht en dat vervult me met een groot gevoel van dank.” 

Burgemeester Sievers neemt afscheid met een oprechte boodschap aan de gemeenschap: “Blijf elkaar opzoeken, blijf betrokken en koester hoe goed we het hebben in deze prachtige gemeente. We gaan elkaar meer dan ooit nodig hebben, dus blijf omzien naar elkaar. Alleen zo kan Edam-Volendam bloeien als sterke, verbonden gemeenschap.” 

Met die woorden sluit Lieke haar tijd in Edam-Volendam af. Als burgemeester stond ze altijd voor verbinding en respect - en die waarden blijven haar ook nu kenmerken.

Leefomgeving

Samen sterk tegen wateroverlast

Lessen uit de overstroming

Het afgelopen jaar kende een valse start door een overstroming van de buitendijkse gebieden in onze gemeente. Door de hoge waterstand van het Markermeer kwamen delen van onze gemeente onder water te staan. Deze onverwachte gebeurtenis legde de kwetsbaarheid van ons buitendijkse gebied bloot en maakte duidelijk dat maatregelen noodzakelijk zijn om toekomstige overstromingen te voorkomen. Sindsdien is er hard gewerkt aan het opstellen van concrete oplossingen. Samen met betrokken bewoners en deskundigen werkt de gemeente aan een veilige toekomst, waarin wateroverlast zoveel mogelijk wordt beperkt.

Erik Hutcheson (50), projectleider havens en civiele kunstwerken, legt uit hoe de overstroming heeft kunnen gebeuren: “In het najaar van 2024 bleef het waterpeil in het Markermeer stijgen; er stroomde meer water in dan Rijkswaterstaat kon afvoeren. Dit had te maken met hoog water in de Waddenzee, waardoor spuien vanuit het IJsselmeer niet mogelijk was. Vanuit het Markermeer kon dus ook geen water afgevoerd worden naar het IJsselmeer.” Hoewel de gemeente inzicht heeft in de waterpeilen, kwam de crisissituatie toch als een verrassing. Erik verklaart: “Situaties van hoog water komen vaker voor, maar het water ebt na een paar dagen weer weg. Dat deze situatie vanaf half oktober structureel was, is ons ontgaan. Dit komt mede doordat waterbescherming voor buitendijkse gebieden strikt genomen niet onze verantwoordelijkheid is.” Desondanks kwam de gemeente in actie en legde aan het Zuideinde in Volendam een nooddijk aan met big bags. 

Nazorg en herstel 

Na de crisis was Erik nauw betrokken bij de opruim- en nazorgfase. “Elke situatie is anders, dus zijn we met alle betrokkenen afzonderlijk in gesprek gegaan. Nadat we zeker wisten dat het waterpeil onder controle was, werden de big bags bij Slobbeland opgeruimd. Het zand is hergebruikt om het weggeslagen strand Pieterman te herstellen en om parkeerterrein ‘Joppie’ op te hogen, aangezien dat het laagste stuk van het gebied was”, vertelt Erik. In de andere buitendijkse gebieden werd hulp geboden bij opruimwerkzaamheden. De vrijwilligers van Zwembad Warder kregen ondersteuning met pompen en groot materieel. Erik is vol lof over hun inzet, evenals over de eigenaren van Strandbad Edam en de campings in Schardam: “Zowel voor als na de crisis nam men zelf het initiatief, zonder om hulp te vragen.” 

Maatregelen 

Hoewel de buitendijkse gebieden niet binnen de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen, zijn er al wel maatregelen genomen. “De drainage van Slobbeland is verbeterd; door de weersomstandigheden konden we dit in het najaar van 2023 niet uitvoeren, maar afgelopen september is het project voltooid”, licht Erik toe. Op dit moment is alleen het recreatieterrein met een dijk beschermd, maar in 2025 wordt de constructie doorgetrokken tot parkeerterrein ‘Joppie’, waarbij de dijk achter het schelpenstrandje komt te liggen. 

Erik benadrukt dat de bestaande pomp geschikt is voor zware regenbuien, maar onvoldoende capaciteit heeft om overslaand water effectief weg te pompen. “Een nieuw gemaal is kostbaar en we verwachten niet dat zulke crises jaarlijks zullen plaatsvinden. Daarom kiezen we voor een flexibele oplossing: een trekkerpomp die ingezet kan worden wanneer dat nodig is. Vanwege de hoogte van de geraamde aanneemsom zijn we verplicht een aanbesteding te organiseren, waardoor het helaas niet mogelijk was om deze maatregelen al in 2024 te realiseren.” 

De uitvoering vindt in goed overleg met het bewonerscomité Zuideinde plaats, waarbij twee bewoners als klankbord fungeren. Na de evaluatie is ook besloten nauwer contact te onderhouden met Rijkswaterstaat en het Watermanagement Centrum Nederland (WMCM), zodat er vóór een mogelijke crisissituatie al maatregelen kunnen worden genomen en iedereen zijn verantwoordelijkheden kent. 

Eigen verantwoordelijkheid 

Bewoners van buitendijkse gebieden kunnen zelf verschillende acties ondernemen om hun huizen te beschermen tegen wateroverlast. “Bereid je voor op het moment dat er water in je kelder komt”, adviseert Erik. “Plaats een uitneembaar schot bij de tuinmuur en als je de kelder gebruikt voor de opslag van waardevolle spullen, zorg er dan voor dat deze gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Vermijd ook dat belangrijke installaties, zoals een meterkast of cv-ketel, zich in de kelder bevinden, en zet apparaten zoals de wasmachine en droger op een verhoging.” Er is een protocol hoog water opgesteld met richtlijnen over wie wat doet bij bepaalde waterstanden. Dit protocol is te raadplegen op edam-volendam.nl/hoogwater. Via de website van Rijkswaterstaat kunnen inwoners actuele informatie over waterniveaus vinden. 

Erik sluit af met een belangrijke boodschap: “Het is heel belangrijk dat bewoners en ondernemers zich bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid. Het was een vrije keuze om een buitendijkse woning te kopen, en we kunnen geen absolute zekerheid bieden tegen overstromingen. Het is daarom nodig dat iedereen zich informeert, op de hoogte is van zijn verantwoordelijkheden en zelf maatregelen neemt.

Buiten

Samen veilig de winter door

Gladheidsbestrijding in Edam-Volendam

In de winterse maanden is het belangrijk om onze wegen veilig en bereikbaar te houden. Ons strooibeleid richt zich op het voorkomen van gladheid door middel van preventieve strooiacties. Maar waarom wordt er op de ene plek wel gestrooid en op de andere niet?

“Iedere inwoner moet vanaf zijn voordeur binnen vierhonderd meter een gestrooide doorgaande route kunnen bereiken”, vertelt Monty Swart, vervangend teamleider dagelijks beheer. Ons gladheidbeleidsplan is gebaseerd op landelijke richtlijnen en voorziet in een slimme verdeling van strooiroutes. Het team rijdt met vijf voertuigen en acht medewerkers volgens vooraf vastgestelde GPS-routes. Hierdoor is precies bekend welke delen van de route al gestrooid zijn. Rijdt men meermaals over een kruising, wordt er slechts eenmaal gestrooid. Dit slimme systeem zorgt voor efficiënte strooiacties en vermindert het zoutverbruik. Monty legt uit dat het strooibeleid zo is ingericht dat wanneer regen het zout weg spoelt, het team na de neerslag hun route opnieuw rijdt. 

Strooilocaties 

We hebben zes meetstations die continu gegevens verzamelen over de toestand van de weg. In samenwerking met een meteorologisch instituut ontvangt de gemeente elk moment van de dag nieuwe voorspellingen. Zodra de coördinator gladheidsbestrijding een melding krijgt dat het glad kan worden, rukt de strooiploeg binnen dertig minuten uit om preventief te strooien, dag en nacht. Monty verklaart: “Binnen anderhalf uur zijn de belangrijkste wegen weer veilig berijdbaar. Het gaat dan om de openbare, doorgaande wegen. In woonstraten wordt in principe niet gestrooid. Als het heel glad is, nemen we deze echter wel mee. De fietspaden komen later aan bod, tijdens de dagdienst.” 

Draag je steentje bij 

Om de veiligheid tijdens winterse omstandigheden te optimaliseren, roepen we inwoners op om mee te denken. “Voorkomen is beter dan genezen. Onze mensen werken keihard om de openbare wegen begaanbaar te houden, maar we kunnen uw hulp goed gebruiken”, benadrukt Monty. “Pas uw snelheid aan, stap vaker van de fiets en houd uw eigen stoep sneeuwvrij.” Hij voegt daaraan toe: “Denk ook aan de ouderen en mindervaliden in onze gemeente en help hen om ongelukken te voorkomen. Wij bieden hierbij ondersteuning: inwoners kunnen gratis hun emmer laten vullen met strooizout om hun stoep en straat ijsvrij te houden.” Samen zorgen we voor veilige en toegankelijke wegen, ook tijdens de koudste dagen van het jaar.

Gemeente Edam-Volendam start campagne ‘Bijna 18!’

Jongeren die bijna achttien jaar worden staan spannende, nieuwe ervaringen te wachten. Daarbij komen ook een heleboel verantwoordelijkheden kijken. Binnenkort lanceren wij de campagne ‘Bijna 18!’. Deze campagne richten wij op alle 17-jarigen in onze gemeente. Hiermee willen wij ze voorbereiden op deze belangrijke leeftijd waarop er veel verandert.

Informatiebrief 

Vanaf maart 2025 ontvangen 17-jarigen, die binnen twee maanden achttien worden, een informatiebrief vanuit de gemeente. Deze brief bevat belangrijke informatie over wat er allemaal komt kijken bij het volwassen worden, zoals stemrecht en het aanvragen van een rijbewijs. Ook worden er tips gegeven over hoe om te gaan met financiën en verzekeringen.

Doel van de campagne 

Het doel van de campagne is om jongeren te ondersteunen in deze overgangsfase en hen bewust te maken van hun verantwoordelijkheden, rechten en plichten. Wij hopen dat deze informatie hen helpt om met vertrouwen en kennis de stap naar volwassenheid te maken.

Meer informatie 

Meer informatie verschijnt begin volgend jaar op deze website.

Duurzaam

Energie besparen zonder kosten

De FIXbrigade staat klaar

Sinds 2023 is de FIXbrigade, onder begeleiding van Mercuur Groep, in de gemeente EdamVolendam actief. Dit landelijke initiatief richt zich op het ondersteunen van inwoners bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Chris de Boer, directeur van Mercuur Groep, zet zich vol overtuiging in voor het project dat samen met Gemeente Edam-Volendam is opgezet.

De FIXbrigade is een team van toegewijde en gediplomeerde vaklieden dat huishoudens met energielabels C tot G ondersteunt bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Veelvoorkomende maatregelen zijn het aanbrengen van radiatorfolie, tochtstrips, LED-lampen en waterbesparende douchekoppen. Om de hulp doelgericht in te zetten, heeft gemeente Edam-Volendam waardebonnen verdeeld via maatschappelijke instanties zoals Hulpgroep Geven en Nemen Volendam, het Wijksteunpunt, Vluchtelingenwerk en de Vroegsignalering van de gemeente. De FIXbrigade voert de energiebesparende aanpassingen vervolgens kosteloos uit. “Zo bereiken we degenen die onze hulp het hardst nodig hebben”, benadrukt Chris. 

Succes 

Het werk van de FIXbrigade blijft niet onopgemerkt. Eén van de succesverhalen die Chris met trots deelt, gaat over een Syrische man die een aantal jaar in de gemeente woont. “Hij sprak me laatst aan om me persoonlijk te bedanken. Met de ontvangen tips heeft hij niet alleen veel geld bespaard, maar ook zijn energieverbruik drastisch verminderd. Dat is precies waar we het voor doen: helpen waar het nodig is en zien dat het effect heeft. Vorig jaar mochten we zo’n 150 huishoudens helpen en dit jaar hebben we het doel de grens van 200 te doorbreken.” 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 

Het bijzondere aan deze diensten van Mercuur Groep is dat er geen winstoogmerk aan verbonden is. “Dit is puur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. We willen zoveel mogelijk mensen in de gemeente helpen”, legt Chris uit. “Ons team zet alles op alles om zo efficiënt mogelijk te werken. We leggen de focus volledig op het fixen, zodat we zoveel mogelijk kunnen doen met het beschikbare budget.” 

Chris’ boodschap aan de inwoners is helder: “Bel met de gemeente Edam-Volendam als je ons nodig hebt. We komen snel langs om te helpen. De maatregelen zelf zijn belangrijk, maar de tips die je van ons krijgt kunnen op de lange termijn nog meer opleveren. Er is budget beschikbaar en we hebben capaciteit over, dus maak er gebruik van."

Werken bij...

Jong en vastberaden

Emily Tol bouwt aan lokale schuldhulpverlening

Op 24-jarige leeftijd draagt Emily Tol al een grote verantwoordelijkheid binnen de gemeente Edam-Volendam. Als kersverse beleidsmedewerker in het sociaal domein is ze verantwoordelijk voor schuldhulpverlening. Een uitdagende rol, waarin ze nu al stappen zet om het leven van inwoners met financiële problemen te verbeteren. “Het is fijn dat ik op deze manier echt iets kan betekenen voor de mensen in mijn eigen gemeente” vertelt ze enthousiast.

Als afgestudeerd historicus lijkt het een verrassende overstap naar beleidswerk in de schuldhulpverlening. “Inhoudelijk sluit het niet direct aan, maar mijn opleiding heeft me wel belangrijke vaardigheden meegegeven”, legt Emily uit. “Tijdens mijn studie leerde ik analyseren, onderzoeken en schrijven. Dat zijn juist de vaardigheden die ik nu in mijn werk gebruik.” 

Schuldhulpverlening toegankelijk maken 

Binnen haar functie richt Emily zich vooral op schuldhulpverlening, een belangrijk maar soms onderbelicht onderdeel van het sociaal domein. “Edam-Volendam is een relatief rijke gemeente, maar dat betekent niet dat er geen inwoners zijn met financiële problemen. Het is onze taak om hulpverlening toegankelijker te maken voor zowel particulieren als voor ondernemers. We werken samen met professionele partners, zoals Geldfit, die inwoners bijvoorbeeld helpen met budgetteren en financieel inzicht krijgen”, vertelt ze. Een speerpunt in haar werk is het verbeteren van de vroegsignalering. “De uitvoerende medewerkers krijgen de meldingen van betalingsachterstanden binnen en staan in direct contact met de inwoners. Mijn rol is vooral om ervoor te zorgen dat de vroegsignalering via beleidskeuzes beter wordt geïmplementeerd en geoptimaliseerd.” Een belangrijk aspect van Emily’s werk is de samenwerking met collega’s binnen en buiten haar team. “Ik werk veel samen met collega’s van andere afdelingen en beleidsterreinen. We sparren regelmatig en proberen domein-overstijgend te werken om zo tot betere oplossingen te komen. Juist die samenwerking maakt het werk uitdagend en ontzettend leerzaam.”

Toekomstplannen en groei 

Emily is vastberaden om zichzelf te blijven ontwikkelen in haar rol als beleidsmedewerker. “Ik wil zoveel mogelijk leren en een goede beleidsmedewerker worden. Het is een veelbelovende eerste stap in mijn carrière en de gemeente biedt veel mogelijkheden voor verdere ontwikkeling. In december start ik al met een opleiding bij de Bestuursacademie. Het is heel fijn dat je die mogelijkheden krijgt.” 

Met frisse ideeën en veel ambitie kijkt Emily uit naar haar toekomst bij de gemeente. “Mijn doel is om de schuldhulpverlening in onze gemeente te verbeteren en ervoor te zorgen dat mensen eerder hulp durven te zoeken. Ik hoop dat mijn werk echt een verschil kan maken voor de inwoners van Edam-Volendam.”

Werken bij...

Einde van een tijdperk

Na 44 jaar trouwe dienst zwaait Cor Kwakman af op het stadskantoor

Na 44 jaar trouwe dienst neemt Cor Kwakman (66), een vertrouwd gezicht binnen de gemeente Edam-Volendam, eind dit jaar afscheid. ‘Cor van de gemeente’ groeide uit tot een onmisbare schakel in tal van lokale gebeurtenissen. Van het organiseren van grote evenementen tot het managen van crisissituaties – Cor stond altijd klaar. Nu, aan de vooravond van zijn pensioen, kijkt hij met trots en voldoening terug op een veelzijdige loopbaan.

Cor begon zijn loopbaan in 1980, na enkele roerige jaren bij justitie in Amsterdam. “De krakersrellen en chaos destijds in de stad deden mij verlangen naar iets meer rust”, herinnert hij zich glimlachend. Een vacature bij de gemeente trok zijn aandacht en zo begon zijn carrière in het stadhuis van Edam. Wat volgde was een veelzijdige carrière waarin hij meerdere functies bekleedde. In 1987, na jarenlang werkzaam te zijn geweest bij Algemene Zaken, werd hij kabinetschef en verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. “Onderdeel van mijn werk was om klaar te staan in geval van rampsituaties”, vertelt Cor. “De Nieuwjaarsbrand, een inktzwarte periode in de lokale geschiedenis, was daar één van. Het managen van zo’n crisis vergt ontzettend veel, maar het besef dat je iets kunt betekenen voor de betrokkenen, geeft veel voldoening.”

Tot zo’n zes jaar geleden was Cor teamleider van het kabinet, het bestuurssecretariaat en communicatie. “Ik heb destijds aangegeven dat de communicatieafdeling een andere richting op moest, vooral door de opkomst van social media”, vertelt hij. Sindsdien richt hij zich volledig op het kabinet en het bestuurssecretariaat, een rol waarin hij zich nog steeds op zijn plek voelt. “Het gaat niet alleen om de voorbereiding van vergaderstukken voor het college, maar ook om de organisatie van de Lintjesregen en andere representatieve bijeenkomsten.”

Blijven ontwikkelen 

Voor jonge mensen die een carrière bij de gemeente overwegen, heeft Cor een helder advies: “Blijf je ontwikkelen. Het werk bij de gemeente is enorm veelzijdig en door gebruik te maken van de vele trainingen en opleidingen die worden aangeboden, blijf je breed inzetbaar. Dat heeft mij altijd veel voldoening gegeven. Dankzij die instelling heb ik me in ruim veertig jaar geen moment verveeld."

Toekomstplannen 

Stilzitten na zijn pensioen is voor Cor geen optie. “Ik ben nog altijd vrijwilliger bij de RKAV en blijf betrokken bij de gemeenschap. Vrijwilligerswerk hoort erbij, vind ik. Wat mijn volgende klusje wordt, weet ik nog niet, maar dat er iets op mijn pad komt, staat vast. Achter de geraniums zitten, dat is niets voor mij.”

Gezond oud worden

Valpreventie en mobiliteit

Cruciale ondersteuning voor onze ouderen

De bevolking van Edam-Volendam vergrijst snel. Met een toenemend aantal ouderen dat zelfstandig wil blijven wonen, staat het belang van zelfredzaamheid hoog op de agenda. Thuis blijven wonen is niet alleen een wens, maar vaak ook een noodzaak. Het bevorderen van mobiliteit en het voorkomen van valincidenten zijn daarbij cruciaal, zodat ouderen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Door samenwerking tussen ouderen, zorgverleners en familieleden kan de veiligheid worden vergroot en worden ouderen gestimuleerd om actief en mobiel te blijven.

Ingrêthe Karsten, beleidsmedewerker Sociaal Domein bij gemeente Edam-Volendam, wijst op de diverse mogelijkheden voor laagdrempelige hulp in de gemeente. “We willen graag bewustwording creëren dat hulp niet altijd via professionele zorg of de huisarts hoeft te komen. Sociaal werkers van het Wijksteunpunt, het welzijnsaanbod en de eigen familie kunnen al veel betekenen voor de ondersteuning van ouderen. Wat ouderen vaak niet weten is dat ze via de website edamvolendamvoorelkaar.nl hulp kunnen vragen van vrijwilligers. Dit kan gaan om kleine klusjes in huis of tuin, hulp met boodschappen doen of zelfs het nakijken van financiële zaken. Daarnaast kunt u zich ook op de site aanmelden als u ouderen ergens mee wilt helpen.”

Valpreventie 

Het voorkomen van vallen en het stimuleren van bewegen heeft hoge prioriteit in onze gemeente. Een van de belangrijkste initiatieven is de cursus ‘Voorkom Vallen’. Deze cursus is gericht op het verhogen van de bewustwording van valrisico’s en het aanleren van praktische vaardigheden om vallen te voorkomen. Na een goed ontvangen pilotproject begin dit jaar, is de cursus nu breed uitgerold. “Dat begon met een informatiebijeenkomst waar alle 65-plussers uit de gemeente voor waren uitgenodigd. Daar konden de deelnemers over een ‘smartfloor’ lopen. Dat is een speciale vloer die balans en mobiliteit meet. Dit stelde fysiotherapeuten meteen in staat het valrisico in te schatten. Op basis van deze resultaten werd bepaald of iemand behoefte had aan een cursus, en zo ja, welke het meest geschikt was.” 

Cursussen 

De cursussen omvatten ongeveer tien bijeenkomsten, waarbij de deelnemers in kleine groepjes worden ingedeeld. De begeleiding wordt verzorgd door alle fysiotherapeuten uit de gemeente, die intensief samenwerken tijdens dit project. Daarnaast worden specialisten uitgenodigd. Ingrêthe: “Goede voeding is belangrijk voor ouderen. Daarom wordt een diëtist uitgenodigd om uitleg te geven over eetpatronen. Bovendien zal een apotheker voorlichting geven over medicatie, aangezien voorgeschreven medicatie het valrisico soms kan verhogen.” Beweegaanbod Het belang van sport en beweging kan niet genoeg benadrukt worden in het voorkomen van vallen bij ouderen. De Buurtsportcoach coördineert het beweegaanbod voor ouderen en informeert deelnemers van de informatiebijeenkomst over de diverse activiteiten in de gemeente. Aan het einde van de cursus adviseert hij de deelnemers over het vervolgtraject, zodat zij ook na afloop actief blijven. Zo helpt de Buurtsportcoach hen bij het kiezen van activiteiten uit het lokale beweegaanbod die het beste aansluiten bij hun behoeften.

Signaleren risicofactoren 

De meeste valincidenten bij ouderen gebeuren in en rondom het huis. “Vrijwilligers, wijkverpleegkundigen en ergotherapeuten letten bij huisbezoeken op risicofactoren en mogelijkheden om ongelukken te voorkomen. De ergotherapeut kan bijvoorbeeld adviseren over het installeren van aangepaste kranen, afstandsbedieningen voor lichtknopjes en steunpunten in de wc en badkamer. Maar ondanks dat is het essentieel om het gesprek met familieleden aan te gaan. Om het gesprek met familie te vereenvoudigen, zijn drie risicovragen opgesteld om het risico op vallen te beoordelen: 

1. Bent u de afgelopen twaalf maanden gevallen? 

2. Bent u bezorgd om te vallen? 

3. Heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden? 

Door deze vragen samen te bespreken, kunnen familieleden een beter inzicht krijgen in de zorgen van hun (groot)ouders. Indien er op alle vragen bevestigend wordt geantwoord, bevelen wij deelname aan een cursus ‘Voorkom Vallen’ aan. Voor een intakegesprek of meer informatie kunt u ons bereiken via: samenleving@edam-volendam.nl.”

Voor Elkaar 

Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze ouderen veilig en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Door de bewustwording van valrisico’s te vergroten en ouderen aan te moedigen deel te nemen aan beschikbare cursussen en beweegactiviteiten, dragen we bij aan hun welzijn en mobiliteit. Ingrêthe moedigt alle inwoners van Edam-Volendam aan: “Kinderen en kleinkinderen: ga in gesprek met uw (groot)ouders over veiligheid in huis en wijs hen op beschikbare ondersteuning en cursussen. Laten we samen de schouders eronder zetten om onze ouderen een veilige en actieve levensstijl te bieden.”

 

Gemeentenieuws

Publicaties van de gemeenteraad 

Vanaf 1 januari 2025 plaatsen wij geen publicaties meer van de gemeenteraad in de lokale kranten. U kunt de besluitenlijsten dan alleen nog digitaal inzien op onze website. Bent u benieuwd wat er in de raadsvergaderingen is besloten? Bekijk dan de besluitenlijsten op edam-volendam.nl/gemeenteraad

Uw woning isoleren 

Een goed geïsoleerde woning bespaart geld en u zit nooit meer met tocht op de bank. Wist u dat u subsidie kunt aanvragen voor het isoleren van uw woning? Isoleren is extra aantrekkelijk met deze subsidies: 

• ISDE-subsidie (15% - 30% van het totaalbedrag) 

• Lokale eenmalige subsidie voor isolatie (maximaal € 1.550) 

• Energiegesprek met Energiecoach van Energiek Zeedam (nu nog gratis!) 

• FIXbrigade (voor lagere inkomens) 

Wilt of kunt u geen gebruikmaken van spaargeld? Er zijn regelingen voor gunstige financiering: 

• Energiebespaarbudget – vraag ernaar bij uw hypotheekadviseur 

• Nationaal Warmtefonds – lenen met 0% rente 

Wilt u meer informatie of wilt u weten of u in aanmerking komt voor subsidie? Ga dan naar edam-volendam.nl/subsidieisoleren

Vuurwerkoverlast melden 

Kent u iemand die (illegaal) vuurwerk bezit of erin handelt? Help ons dan om dit van straat te houden. Doe een melding bij Meld Misdaad Anoniem of bel (gratis) naar 0800 – 7000. Ook kunt u een melding maken bij de politie via 0900-8844 of bij de gemeente via MijnGemeente App.

Publicaties van de gemeente 

Op onze website en in het digitaal gemeenteblad maken we deze publicaties bekend: 

• Verkeersbesluiten 

• Wijzigingen of afwijkingen van het omgevingsplan 

• Omgevingsvergunningen 

• Wijzigingen van (bestaande) verordeningen 

Deze bekendmakingen kunt u raadplegen op: zoek.officielebekendmakingen.nl, www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt en edam-volendam.nl/publicaties.

Bellen buiten kantoortijden

Voor spoedgevallen buiten kantoortijden belt u met (088) 322 1144.

Digitale nieuwsbrief

Iedere woensdag verstuurt de gemeente een digitale nieuwsbrief met daarin het actuele nieuws. Wilt u hiervan op de hoogte blijven? U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief

Wegwerkzaamheden 

Kijk hier de actuele wegwerkzaamheden. Wilt u op de hoogte blijven van de wegwerkzaamheden binnen de gemeente? Dan kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

Vacatures

Op onze werkenbij.nl  vindt u al onze vacatures en kunt u direct solliciteren op een functie binnen de gemeente Edam-Volendam.

Openingstijden

Het stadskantoor is geopend op werkdagen van 08.30-16.30 uur. Wij willen u graag goed helpen, daarom werken wij alleen op afspraak. U kunt uw vraag of aanvraag vaak ook digitaal afhandelen. U kunt zelf een afspraak maken via onze website edam-volendam.nl/internetafspraken. Wilt u liever telefonisch een afspraak maken? Bel dan naar ons Klantcontactcentrum via (0299) 398 398.
 

Kijk hier voor de actuele openingstijden van onze milieustraten in Oosthuizen en Volendam. 

Bezoekadres
Willem van der Knoopdreef 1
1132 KN VOLENDAM
 

Postadres
Stadskantoor Edam-Volendam
Postbus 180, 1130 AD VOLENDAM

De persoonlijke digitale inzamelkalender

Nieuw! Sinds kort kunt u gebruik maken van de persoonlijke digitale inzamelkalender. U vindt deze op onze website . Vul uw postcode in en zie in één oogopslag wanneer uw afval wordt opgehaald.