Raadsinformatiebrief tijdelijke wooneenheden Deimpt van 7 juni 2023
Geachte raadsleden,
Hierbij informeren wij over het besluit van het college inzake het plaatsen van tijdelijke eenheden achter de Deimpt.
Op 28 februari 2023 heeft het college ingestemd met het advies om de tijdelijke wooneenheden, die via de veiligheidsregio zijn ingekocht, te plaatsen achter het voormalig politiebureau aan de Deimpt. Hierbij heeft het college, vanwege draagvlak, besloten om 10 eenheden van de 32 in te zetten voor de eigen inwoners en door te verkopen als sociale huurwoningen aan de Wooncompagnie. De te plaatsen eenheden bij het voormalige politiebureau zijn een eerste locatie om ontheemde Oekraïense gezinnen zelfstandig te huisvesten. Omdat de Meermin leeg moet worden gemaakt, worden de komende periode meerdere locaties onderzocht voor verdere plaatsing.
Het besluit tot het plaatsen van de wooneenheden en sociale huurwoningen heeft geleid tot veel weerstand vanuit de omgeving. Dit werd duidelijk tijdens een bewonersbijeenkomst op 20 maart 2023 en in mails die daarna aan de gemeente verzonden zijn.
Op 25 april jl. is op uitnodiging een gesprek gevoerd met de omwonenden die per mail hun zorgen hadden geuit. Het bestuur was hier ook bij aanwezig. Na het uitwisselen van standpunten over en weer is afscheid van elkaar genomen met de afspraak om vanuit beide kanten (bewoners en gemeente) te onderzoeken of een stap naar elkaar toe bewogen kan worden.
Het gesprek heeft vervolg gekregen, in kleiner comité op 10 mei 2023 en op 31 mei 2023 met een afvaardiging van de buurtbewoners.
De gemeente heeft in het petit comité gepeild of er draagvlak gevonden kan worden met een compromis voorstel: minder eenheden plaatsen (20 ipv 32, dit betreft dan 10 woningen), alleen voor Oekraïners, dus geen sociale woningbouw. Waarbij de omgevingsvergunning in eerste instantie slechts voor 2 jaar wordt aangevraagd.
De conclusie van beide gesprekken blijft dat de omgeving de gekozen locatie niet geschikt vindt voor de units en deze dan ook niet daar wenst.
Hoewel omwonenden zich nog steeds niet in het standpunt van de gemeente kunnen vinden om de tijdelijke wooneenheden achter de Deimpt te plaatsen, heeft de omgeving eisen gesteld:
- Max 2 jaar
- Indien oorlog eerder is afgelopen dan gaan de woningen direct weg
- Max 10 gezinnen
- Minimaal 1 jaar in Nederland verblijvend
- Werk
- Geen aggregaat
- De Gemeente heeft 1 aanspreekpunt
- De Gemeente blijft eigenaar van de tijdelijke woningen (niet de Wooncompagnie)
- Maandelijks overleg en bij overlast direct stappen ondernemen
- Mocht de oorlog langer duren dan gaan we opnieuw rond de tafel
- De woningen worden alleen ingezet voor de huidige oorlog in de Oekraïne en niet voor andere oorlogsvluchtelingen
- Het oude politiebureau krijgt geen andere functie en blijft vergaderlocatie van de Gemeente
- De Rabobank is verkocht aan KBK en is bestemd voor nieuwbouw appartementen en niet voor tijdelijke opvanglocatie
De afwegingen in dit dossier zijn complex. Er spelen verschillende belangen waar de gemeente een afweging in dient te maken. Sommige voorwaarden die door de bewoners gesteld worden zijn onverenigbaar met de kernwaarden waar de gemeente voor staat. Ook vallen een aantal uitgangspunten buiten de invloedssfeer van de gemeente. Alles overwegende heeft het college op 12 juni besloten om de volgende uitgangspunten te hanteren:
- 20 (dubbele) eenheden (10 woningen) te plaatsen;
- Geen sociale huurwoningen
- De vergunning van de eenheden voor twee jaar af te geven. Daarna overweegt het college over het vervolg van de eenheden;
- De eenheden in eigendom van de gemeente te houden;
- De eenheden alleen in te zetten voor de plaatsing van Oekraïense gezinnen die momenteel in de Meermin verblijven;
- Projectleider blijft aanspreekpunt voor vragen, opmerkingen en zorgen tijdens deze periode. Ten behoeve hiervan wordt een contactgroep opgericht.
De gemeente gaat dan (deels) niet mee in onderstaande voorwaarden van de omwonenden:
- Juridisch vastleggen van de voorwaarden met de omwonenden;
- Vanuit de gemeente moet publiekrechtelijk worden vastgelegd wat publiekrechtelijk kan worden vastgelegd.
- Geen plaatsing van een aggregaat;
- Hoewel wordt gezocht naar een oplossing om de eenheden te verbinden met de aansluiting van de Deimpt, kan het gebruik van een aggregaat op dit moment niet worden uitgesloten.
- Selectie van bewoners op basis van arbeidscontracten, afwezigheid van auto en huidige verblijfsduur;
- De eis omtrent arbeidscontracten wordt niet redelijk geacht voor deze ontheemde Oekraïners. Daarnaast wordt voldaan aan de parkeernorm.
- De Rabobank locatie mag niet worden gebruikt als opvanglocatie;
- De Rabobanklocatie is geen eigendom van de gemeente.
Hoewel de gemeente stappen heeft gezet om dichter bij de wens van de omwonenden te komen, wordt niet uitgesloten dat niet tóch bezwaar wordt ingediend tegen de plaatsing van de wooneenheden.
Met vriendelijke groet,
Het college van burgemeester en wethouders van Edam-Volendam,
de secretaris, de burgemeester,
H. van der Woude L.J. Sievers