Besluitenlijst Raadvergadering 18-04-2024

Doorgeschoven: Voorstel tot instemmen met het realiseren van basisschool de Trimaran op één van de velden van EVC.
Voorstelnummer 14-2024

Doorgeschoven naar een volgend raadsplein/raad.

Voorstel tot afgeven zienswijze inzake de Kadernota 2025 GGD Zaanstreek-Waterland.
Voorstelnummer 20-2024

Gewijzigd besluit:

  1. Een positieve zienswijze op de Kadernota 2025 van de GGD Zaanstreek-Waterland af te geven, met de volgende kritische kanttekening: “Wij zijn extra alert op de noodzaak om kosten zo beperkt mogelijk te houden. Bij alle voorstellen waarin een beroep op extra middelen wordt gedaan, onderzoeken wij of er dekking mogelijk is vanuit bestaande middelen of meevallers. Wij weten dat ook de GGD ZW op deze wijze met kostenstijgingen omgaat. Wij verzoeken u om in alle P&C-documenten zichtbaar te maken wat u heeft gedaan en welke opties u heeft onderzocht om de kosten te beheersen.”   
  2. Deze zienswijze toe te zenden aan het Algemeen Bestuur van de GGD Zaanstreek-Waterland.

Toelichting:
De GGDZW biedt de Kadernota 2025 ter zienswijze aan de zeven gemeenten in de regio die deel uit maken van deze gemeenschappelijke regeling (GR). Edam-Volendam is een van die zeven gemeenten. De kadernota is de opmaat naar de concept begroting GGDZW voor 2025. Deze wordt te zijner tijd eveneens ter zienswijze aan de gemeenteraad voorgelegd. 

Besluit aangepast door unaniem aangenomen amendement door BVNL, LijstKras, LEV, VVD

Voorstel tot afgeven zienswijze inzake de 2e begrotingswijziging 2024 GGD Zaanstreek-Waterland.
Voorstelnummer 21-2024

  1. Een positieve zienswijze op de 2e begrotingswijziging 2024 van de GGD Zaanstreek-Waterland af te geven, met de volgende kritische kanttekening: “Wij zijn extra alert op de noodzaak om kosten zo beperkt mogelijk te houden. Bij alle voorstellen waarin een beroep op extra middelen wordt gedaan, onderzoeken wij of er dekking mogelijk is vanuit bestaande middelen of meevallers. Wij weten dat ook de GGD ZW op deze wijze met kostenstijgingen omgaat. Wij verzoeken u om in alle P&C-documenten zichtbaar te maken wat u heeft gedaan en welke opties u heeft onderzocht om de kosten te beheersen.”
  2. Deze zienswijze toe te zenden aan het Algemeen Bestuur van de GGD Zaanstreek-Waterland.
  3. Het college opdracht te geven om de begrotingswijzing te verwerken in de Voorjaarsnota 2024 door het verhogen van het budget voor de GGD voor 2024 met € 30.997,- ten laste van het begrotingssaldo 2024.

Toelichting:
Met deze begrotingswijziging verwerkt de GGD ZW de gevolgen voor het begrotingsjaar 2024 van de cao die in december 2023 is afgesloten. In de begroting voor 2024 had de GGD ZW rekening gehouden met een verwachte stijging van de lonen van 3%. De in de cao afgesproken stijging valt echter hoger uit. Daarom is een begrotingswijziging nodig. Voor onze gemeente leidt dit tot een verhoging van onze bijdrage voor 2024 met een bedrag van € 30.997,-.

Besluit aangepast door unaniem aangenomen amendement door BVNL, LijstKras, LEV, VVD

Voorstel tot instemmen met de gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling GGD Zaanstreek-Waterland.
Voorstelnummer 22-2024

In te stemmen met de gewijzigde gemeenschappelijke regeling GGD Zaanstreek-Waterland.

Toelichting:
De gemeenteraden van de zeven gemeenten die deelnemen in de GGD Zaanstreek-Waterland (hierna:  GGD ZW) hebben zienswijzen kenbaar gemaakt op de nieuwe tekst van de gemeenschappelijke regeling (hierna: GR). Het Algemeen Bestuur (hierna: AB) van de GGD ZW heeft de zienswijzen verwerkt in het nu voorliggende ontwerp. Op 5 maart heeft het Dagelijks Bestuur (hierna: DB) dit ontwerp aan de colleges en gemeenteraden aangeboden ter instemming. Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de nu voorliggende ontwerp tekst van de gemeenschappelijke regeling.

Voorstel tot vaststellen van de voorlopige versie Strategische gebiedsvisie De Purmer 2035.
Voorstelnummer 23-2024

  1. Vaststellen van deze voorlopige versie Strategische gebiedsvisie De Purmer 2035 na kennisneming van de Nota van Beantwoording zienswijzen; 
  2. Deze versie als definitief te beschouwen als de gezamenlijke colleges, op advies van de stuurgroep, constateren c.q. vaststellen dat de 3 deelnemende gemeenteraden een eensluidende voorlopige versie hebben vastgesteld.

Toelichting:
De gemeenten Edam-Volendam, Waterland en Purmerend werken sinds eind 2021 aan een Gezamenlijke Strategische gebiedsvisie voor De Purmer. Afgelopen zomer heeft het ontwerp van de gezamenlijke Strategische gebiedsvisie De Purmer 2035 gedurende 10 weken ter inzage gelegen. 

Met dit voorstel wordt de raad gevraagd, na kennisneming van de Nota van Beantwoording Zienswijzen, deze voorlopige (gezamenlijke) versie Strategische gebiedsvisie De Purmer 2035, vast te stellen.

Motie:
Motie BVNL en LEV Gebiedsvisie De Purmer ontdoen van klimaatverandering veroorzaakt door de mens

Stemming: Verworpen met drie stemmen voor en 21 stemmen tegen

  • Voor: BVNL en LEV
  • Tegen: PvdA, GroenLinks, Volendam80, VVD, ZeevangsBelang, CDA, LijstKras

Stemverklaring: GroenLinks stemt niet in met het besluit

Voorstel tot vaststellen bestemmingsplan Noorderstraat 1-39 Edam
Voorstelnummer 24-2024

  1. Ten aanzien van de ingediende zienswijzen, te beslissen conform het gestelde in de 'Reactienota zienswijzen bestemmingsplan Noorderstraat 1-39, Edam' zoals opgenomen in bijlage 8 behorende bij de toelichting van het bestemmingsplan;
  2. Het bestemmingsplan 'Noorderstraat 1-39, Edam' bestaande uit de geometrische bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0385.BPNOORDERSTR1TOT39-vg01 en waarbij gebruik is gemaakt van de ondergrond ontleend aan Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), versie 2023-06-30, met de bijbehorende plantoelichting, regels en bijlagen vast te stellen;
  3. Géén exploitatieplan als bedoeld in artikel 6.12 van de Wro vast te stellen;
  4. In het kader van de coördinatieregeling kennis te nemen van het door het college van burgemeester en wethouders genomen besluit tot verlening van de omgevingsvergunning voor de bouw van 28 woningen ter plaatse van de adressen Noorderstraat 1 tot 39 (oneven);
  5. De coördinatieregeling zoals neergelegd in paragraaf 3.6.1 van de Wet ruimtelijke ordening van toepassing te verklaren op de voorbereiding, vervolg en bekendmaking van de voor onderhavig project vereiste besluiten; de coördinatie heeft betrekking op de volgende besluiten: 
    • het bestemmingsplan;
    • de verleende omgevingsvergunning als bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;
  6.  Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing te (laten) verklaren op onderhavig bestemmingsplan; 
  7. Burgemeester en wethouders of (een) door hen aan te wijzen ambten(a)ar(en) te machtigen tot het zo nodig voeren van verweer voor de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.


Toelichting:
In verband met de slechte staat van de 20 woningen aan de Noorderstraat 1 tot 39 (oneven) te Edam is woningcorporatie Wooncompagnie van plan de woningen te slopen. In het ontwerp voor de nieuwbouw zijn 24 beneden-bovenwoningen en 4 eengezinswoningen opgenomen, allen in de categorie sociale huur. Gelet op de bijzondere historische context van Edam, is in het ontwerp aansluiting gezocht bij de huidige kenmerkende waarden van het gebied. De huidige structuur van de bebouwing is hierbij zoveel mogelijk behouden. Tevens voorziet het plan in de realisatie van een parkeerterrein, om de extra parkeervraag die ontstaat als gevolg van de toevoeging van de extra woningen op te vangen.

Vanwege strijdigheid met het huidige planologische regime dient een nieuw planologisch regime te worden vastgesteld, in de vorm van een bestemmingsplan. Op basis van de coördinatieregeling wordt deze procedure gelijktijdig doorlopen met de omgevingsvergunning voor de realisatie van de 28 woningen.

Voorstel tot vaststellen bestemmingsplan Hiatenplan 2023.
Voorstelnummer 25-2024

  1. Het bestemmingsplan 'Hiatenplan 2023' bestaande uit de geometrische bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0385.bpHiatenplan-vg01 en waarbij gebruik is gemaakt van de ondergrond ontleend aan de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), versie 2023-11-17, met de bijbehorende plantoelichting, regels en bijlagen vast te stellen.
  2. Géén exploitatieplan als bedoeld in artikel 6.12 van de Wro vast te stellen;
  3. Burgemeester en wethouders of (een) door hen aan te wijzen ambten(a)ar(en) te machtigen tot het zo nodig voeren van verweer voor de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Toelichting:
Het Hiatenplan 2023 is van toepassing op een aantal afzonderlijke locaties binnen de gemeente. Het bestemmingsplan “Hiatenplan 2023” is opgesteld, teneinde een goede transitie in het kader van de Omgevingswet mogelijk te maken. Het Hiatenplan omvat onder meer een technische reparatie met betrekking tot een aantal percelen. Volgens de huidige c.q. geldende situatie wordt alsnog een correct digitaal te ontsluiten bestemming toegekend, zodat er een adequaat juridisch-planologisch regime geldt. Het gaat hier in feite om een zo goed als beleidsneutrale overgang dan wel bestendiging van bestaande rechten.

Motie vreemd aan de orde:
Motie BVNL, Volendam80, CDA, ZeevangsBelang, GroenLinks en PvdA inzake Zonder geld geen gemeenten.

Stemming: aangenomen 20 voor, 4 tegen