Omgevingswet en omgevingsvergunning (bouwen)

Algemeen

Heeft u plannen om een woning, bedrijfspand, garage of schuur te (ver)bouwen? Wanneer u wilt (ver)bouwen bent u initiatiefnemer en moet u uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Voor (ver)bouwen is meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Soms heeft u geen omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor gewoon onderhoud of het plaatsen van een dakkapel (onder bepaalde voorwaarden) aan de achterkant van uw woning. Dit kunt u controleren via het omgevingsloket. Hier kunt u ook gelijk een vergunning aanvragen.

Wat heeft u nodig voor de aanvraag?

  • Als u voor uw woning een omgevingsvergunning aanvraagt, hebt u uw DigiD nodig.
  • Als u voor uw bedrijf een omgevingsvergunning aanvraagt, hebt u eHerkenning nodig.

Zorg dat u alle stukken compleet en bij de hand heeft bij het aanvragen van de Omgevingsvergunning. Het kan zijn dat wij nog extra aanvullende gegevens van u vragen. Dit kan bijvoorbeeld als u voor meerdere activiteiten een vergunning nodig heeft. Een volledig overzicht van wat u moet indienen vindt u in de Omgevingsregeling, hoofdstuk 7. Documenten die u in ieder geval moet inleveren:

  • Volledig ingevuld aanvraagformulier.
  • Situatietekening van perceel en bouwwerk, schaal 1:1000, met afmetingen bijgebouwen en erfgrens.
  • Wijzigingen tussen de bestaande en nieuwe situatie.
  • Aanzicht van de voorgevels, zijgevels en achtergevels, schaal 1:100. De tekeningen mogen geen impressietekeningen zijn.
  • Plattegronden van de bestaande en de nieuwe situatie, schaal 1:100.
  • Relevante hoogte- en dwarsdoorsneden, schaal 1:100.
  • Details van beeldbepalende bouwdelen, schaal 1:5.
  • Overzicht van het materiaalgebruik en kleurgebruik.
  • Tekeningen, berekeningen van de fundering en sterkteberekeningen van de constructie.

Voor de uitwerking van bovenstaande punten adviseren wij u een deskundig persoon/ bureau in te schakelen.

Wij raden u aan de aanvraag in één keer volledig in te dienen. Dit bespoedigt de procedure. Als u de aanvraag niet volledig indient ontvangt u van ons een verzoek om aanvullingen. Met dit verzoek wordt de beslistermijn stilgelegd.

Wanneer heeft u een vergunning nodig?

Voor (ver)bouwen is meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Soms heeft u geen omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor gewoon onderhoud of het plaatsen van een dakkapel (onder bepaalde voorwaarden) aan de achterkant van uw woning. 

Omgevingsvergunningplichtige bouwwerken duurt volgens de reguliere procedure acht weken. De uitgebreide procedure duurt 26 weken.

Alle vergunningsvrije situaties staan in de wetten.overheid/hoofdstuk 7 en in Regels op de kaart omgevingsloket. Staat uw type bouwplan niet in dit besluit? Dan moet u een vergunning aanvragen.

Als u vergunningsvrij mag bouwen, moet u daarbij wel voldoen aan wetten.overheid/hoofdstuk 2 en de wetten.nl regeling Burgerlijk Wetboek

Heeft u een bedrijf?

Heeft u een bedrijf en bent u voornemens deze te gaan verbouwen? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw milieuactiviteiten. In dat geval vraagt u samen met de 'activiteit voor bouwen' ook een 'activiteit milieu' aan. 

Voor meer informatie over de milieuvergunning c.q. – melding verwijzen wij u naar het onderdeel milieu.

Wat zijn de kosten?

U betaalt leges voor het in behandeling nemen van een aanvraag omgevingsvergunning.

De kosten hangen af van het soort activiteit waar u de vergunning voor aanvraagt. De tariefstelling is niet eenvoudig. Het volledige overzicht vindt u in bijlage 1 (start vanaf paragraaf 2.2.) via deze link naar  de legesverordening 2025 Edam-Volendam 

Welke procedure is van toepassing?

Reguliere of uitgebreide procedure en bezwaar

Alle vergunningsvrije situaties staan in wetten.overheid/hoofdstuk 2 Besluit bouwwerken leefomgeving en in Regels op de kaart Omgevingswet. Staat uw type bouwplan niet in dit besluit? Dan moet u een vergunning aanvragen.

Twijfelt u over de uitkomst van de vergunningscheck dan kunt altijd contact opnemen met de afdeling Bouw en Milieu via (0299) 398 398 of via omgevingsvergunning@edam-volendam.nl

Als u vergunningsvrij mag bouwen, moet u daarbij wel voldoen aan de regels uit wetten.overheid/hoofdstuk 2 en wetten.nl regeling Burgerlijk Wetboek.

Reguliere aanvraag
  • Zorg dat u alle stukken compleet heeft bij het aanvragen van de Omgevingsvergunning.
  • Omgevingsvergunningplichtige bouwwerken duurt volgens de reguliere procedure acht weken. Deze termijn mogen wij één keer met maximaal zes weken verlengen. 
Uitgebreide aanvraag
  • De uitgebreide procedure duurt 26 weken. Deze termijn mogen wij één keer met maximaal zes weken verlengen.
Zes weken bezwaar of beroep

Belanghebbenden hebben na verzending van de vergunning nog zes weken de tijd om bezwaar te maken of beroep in te dienen tegen het besluit. Meer informatie over bezwaar maken

Let op! Wij adviseren u om uw plannen vooraf met uw buren te bespreken. Dit kan een bezwaar voorkomen.

Berichten over uw Buurt

Via de mail kunt u een overzicht ontvangen met bekendmakingen over uw buurt via MijnOverheid.

Belangrijke bekendmakingen

Veel besluiten die de overheid neemt hebben direct invloed op uw woonomgeving. Welke verbouwingen willen uw buren aan hun huis laten uitvoeren? Mag die boom in uw straat gekapt worden? Deze bekendmakingen noemen we 'Berichten over uw Buurt'.

Bekend e-mailadres

Via MijnOverheid kunt u instellen hoe vaak u de e-mail wilt ontvangen en hoe groot het gebied is waar de bekendmakingen over moeten gaan.

Bekendmakingen rondom een zelfgekozen adres

Wilt u ook bekendmakingen ontvangen van een ander adres, zoals uw vakantiewoning of uw werkplaats als ondernemer? U moet dit adres dan zelf aanmelden.

Kijk hier voor meer informatie over Berichten over uw Buurt.

Bouwvergunningen Waterlands Archief

Steeds meer bouwtekeningen kunt u bekijken en downloaden op de website van het Waterlands Archief. U hoeft dus niet meer altijd langs te gaan om een bouwdossier in te zien. Nog lang niet alle dossiers zijn gedigitaliseerd.

Welke vergunning heeft u nodig?

De Omgevingswet verdeelt de omgevingsvergunning voor bouwen in twee delen: een ruimtelijke en een technische vergunning.

  • De ruimtelijke vergunning gaat over de vraag of u op een bepaalde plek mag bouwen. Dit is vastgesteld in het gemeentelijke omgevingsplan. Het kan zijn dat u voor een bouwactiviteit meerdere ruimtelijke vergunningen nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan omgevingsplanactiviteit bouwen en een omgevingsplanactiviteit monumenten. Of een omgevingsplan activiteit inrit/uitrit. 
  • De technische vergunning gaat over de vraag of uw bouwwerk voldoet aan de technische regels en kwaliteitseisen. 

Sinds 1 januari 2024 hoeft u niet langer voor alle bouwwerken een technische bouwvergunning aan te vragen. Voor bijvoorbeeld de bouw van een woonhuis, fietsbrug of eenvoudig bedrijfspand hoeft u alleen een bouwmelding bij ons te maken. Wel moet u bij deze bouwwerken een kwaliteitsborger inschakelen. Ze vallen namelijk onder de zogenoemde gevolgklasse 1. De kwaliteitsborger zorgt dan voor de controle van deze bouwwerken. Vind een erkende en gecertificeerde kwaliteitsborger via het register van de Rijksoverheid.

De gemeente behoudt het toezicht op bouwwerken die zich verhouden tot gevolgklasse 2 en 3.

Let op: voor bijvoorbeeld de bouw van een woonhuis, fietsbrug of eenvoudig bedrijfspand heeft u altijd een ruimtelijke bouwvergunning nodig. Deze kunt u aanvragen op de pagina Vergunningcheck (ver)bouwen in het Omgevingsloket.

Meer informatie

Klik hier als u meer wilt weten over de Omgevingsvisie Edam-Volendam. Deze pagina is onder constructie en zijn we aan het actualiseren. 

Klik hier als u het Omgevingsplan Edam-Volendam wilt inzien.