Naamgebruik

Algemeen

Na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap verandert uw achternaam niet. Wel kunt u de achternaam van uw partner gebruiken. Dit geldt voor beide partners. U kunt een verzoek doen om de achternaam van uw partner te gebruiken of te wijzigen. Het is mogelijk om alleen uw partners' naam te gebruiken, alleen uw eigen naam of beide. Via onderstaand formulier kunt u een verzoek doen:

Goed om te weten

Op officiƫle documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, staat altijd uw eigen achternaam, eventueel aangevuld met de naam van de partner.

  • U kunt na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bij ons aangeven hoe u wilt worden aangeschreven door de overheden, zoals de gemeente, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank.
  • U doet dat bij de gemeente waar u woont. Dat kan dus een andere gemeente zijn als waar u bent getrouwd.
  • Andere instanties, zoals uw bank en de verzekering, informeert u zelf over uw naamgebruik.

Naamwijziging na scheiding

Bent u getrouwd geweest? Of heeft u een geregistreerd partnerschap gehad? U kunt dan de achternaam van uw ex-partner blijven gebruiken. Maar u kunt ook altijd het gebruik van uw achternaam online veranderen.

U kunt kiezen voor:

  • alleen uw eigen naam
  • alleen de naam van uw partner
  • de naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam
  • uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner

Wij verwerken de verandering naamgebruik binnen vijf werkdagen. Uw keuze wordt opgenomen in de BRP (Basisregistratie Personen). Op deze manier zijn andere overheidsorganisaties ook op de hoogte. Op officiĆ«le documenten als paspoort of rijbewijs staat altijd uw eigen achternaam (eventueel aangevuld met de naam van uw partner).

Geeft u geen wijziging door na een scheiding, huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan verandert het naamgebruik niet en schrijven overheidsinstanties u op dezelfde manier aan als daarvoor.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het wijzigen van het naamgebruik.