Meld Misdaad Anoniem start met regiogemeenten campagne voor anoniem melden

Meld Misdaad Anoniem (M.) start vandaag samen met de gemeenten Waterland, Edam-Volendam, Landsmeer en Purmerend een campagne om Meld Misdaad Anoniem onder de aandacht te brengen. Dit is een onderdeel van de aanpak tegen jeugdcriminaliteit. De gemeenten zien jongeren steeds vaker in aanraking komen met vormen van criminaliteit. De verleiding kan groot zijn om snel en veel crimineel geld te verdienen. Met geweld en bedreiging, berovingen en de negatieve invloed van social media tot gevolg. Jongeren zijn zich niet altijd bewust van de risico’s en gevolgen van hun handelen op langere termijn. Daarom roepen de gemeenten op tot melden.

In de gemeenten Waterland, Edam-Volendam en Landsmeer start de online campagne tegen jeugdcriminaliteit. Voor de aanpak van jeugdcriminaliteit zijn meldingen cruciaal. De campagne vergroot het bewustzijn, helpt bij het herkennen van signalen en biedt een veilige meldplek. De jongeren en hun directe omgeving, zoals ouders, buurtbewoners, docenten en andere professionals zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze afwijkingen signaleren of omdat jongeren in vertrouwen iets delen. Jongeren worden geronseld voor drugshandel, het opslaan of verkopen van gestolen goederen, het toepassen van geweld of het tonen van wapens op straat of social media. 

Melden helpt


Voor de aanpak van jeugdcriminaliteit zijn meldingen cruciaal. Inwoners zien en horen veel, zowel online als offline, maar zijn mensen soms bang voor de gevolgen van hun melding. Hierdoor komt belangrijke informatie niet op de juiste plek terecht. “Het is altijd het beste om naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten,” zo stelt Marc Janssen, woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem. “In de praktijk blijkt dat echter niet altijd gemakkelijk. Er zijn veel redenen te bedenken om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat ze de dader kennen. Het is ook mogelijk dat mensen de gevolgen van hun melding niet kunnen overzien of omdat ze niet bekend willen staan als de ‘snitch’.  Voor al deze redenen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de politie komt, maar de melder buiten beeld blijft. Dus wie jij bent blijft onbekend.” 

Onafhankelijk

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt en geen onderdeel van de politie. Anoniem melden kan telefonisch via 0800-7000 en online via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl. Een klein team van medewerkers heeft maar één doel voor ogen; het beschermen van de anonimiteit van de melder. Dat staat bij M. op de eerste plaats. Alleen als de anonimiteit gewaarborgd kan worden, stuurt M. de anonieme melding naar de politie, gemeente en/of andere opsporingsdienst. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen naar de politie, waardoor dagelijks zaken worden opgelost.