Informatie Wet kwaliteitsborging
Algemeen
Sinds 1 januari 2024 is de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden. Dat betekent dat iemand anders toezicht houdt en de controle doet van het bouwwerk. Namelijk de kwaliteitsborger, een onafhankelijke controleur. De beoordeling van de kwaliteit vindt onder de Wkb niet meer plaats bij het ontwerp, maar nadat het bouwwerk af is. De kwaliteitsborger zorgt voor een opleveringsverklaring. Dat is een verklaring die u nodig heeft om bij de gemeente te melden dat het gebouw af is en dat u het wilt gaan gebruiken.
Doel van de Wkb
Het doel van de Wkb is een verbetering van de bouwkwaliteit. Ook is er meer controle tijdens de bouw. Dit betekent dat u als initiatiefnemer, voordat u gaat (ver)bouwen, na moet gaan of uw bouwwerk onder de Wkb valt. Dat kan in het Omgevingsloket. Als uw bouwwerk onder de Wkb valt, moet u een kwaliteitsborger inschakelen.
De kwaliteitsborger is een onafhankelijke controleur
Uw aannemer of architect kan u helpen bij het vinden van een kwaliteitsborger. De kwaliteitsborger kijkt mee van het plan tot het eind van de bouw. Deze controleert alle technische regels en kwaliteitseisen. Dit scheelt tijd en voorkomt fouten. Ook geeft deze u als opdrachtgever meer bescherming tegen fouten of het pas later vaststellen dat een onderdeel niet aan de eisen voldoet.
Vergunning voor bouwen in twee delen
De Omgevingswet verdeelt de omgevingsvergunning voor bouwen in twee delen: een ruimtelijke en een technische vergunning.
- De ruimtelijke vergunning gaat over de vraag of u op een bepaalde plek mag bouwen. Dat is vastgesteld in het gemeentelijke omgevingsplan.
- De technische bouwvergunning gaat over de vraag of uw bouwwerk voldoet aan de technische regels en kwaliteitseisen. De controle van een technische vergunning voeren wij (de gemeente) nog uit.
Sinds 1 januari hoeft u niet langer voor alle bouwwerken een technische vergunning aan te vragen. Voor bijvoorbeeld een woonhuis, fietsbrug of eenvoudig bedrijfspand hoeft u alleen een bouwmelding bij ons te maken. Wel moet u bij deze bouwwerken een kwaliteitsborger inschakelen. Ze vallen namelijk onder de zogenoemde gevolgklasse 1. De kwaliteitsborger zorgt dan voor de controle van deze bouwwerken.
Let op: voor bijvoorbeeld een woonhuis, fietsbrug of eenvoudig bedrijfspand heeft u altijd een ruimtelijke vergunning voor het bouwen nodig. Deze kunt u aanvragen op de pagina Vergunningcheck (ver)bouwen in het Omgevingsloket
Voordelen van de Wkbomgevingsloket.nl
- De controle is een extra middel om aan te zetten tot het leveren van de gevraagde inspanning.
- Lagere kosten voor fouten doordat de kwaliteitsborger deze eerder ontdekt.
- De kennis die de kwaliteitsborger heeft en op doet zorgt voor hogere kwaliteit.
- De rapportage van de kwaliteitsborger is te gebruiken als bewijs voor aansprakelijkheid.
- De interne kwaliteitsborging bij ondernemers neemt toe: zij weten of ervaren wat wel en niet werkt en kunnen dat registreren.