Groslijst rekenkamer
Algemeen
Op basis van de verkenning van mogelijke onderzoeksonderwerpen heeft de rekenkamer een groslijst samengesteld. Onderwerpen kunnen worden aangedragen door leden van de rekenkamer en de klankbordgroep van de rekenkamer. Ook raadsleden of inwoners kunnen onderwerpen voorstellen.
De rekenkamer bepaalt uiteindelijk zelf welk onderwerp onderzocht wordt. Dat is afhankelijk van een aantal criteria. Voorop staat het lerend vermogen voor de toekomst. De groslijst is een dynamisch document. Dit betekent dat er tussentijds onderwerpen kunnen worden toegevoegd of verwijderd.
De groslijst is ingedeeld naar de aandachtsgebieden ruimtelijk-fysiek, sociaal-economisch, en bedrijfsvoering en bevat de volgende onderwerpen.
Ruimtelijk-fysiek
- Ruimtelijk beheer: planning versus uitvoering
- Geldstromen grote projecten
Bouwtoezicht en handhaven op omgevingsplannen: daadkracht, rechtmatigheid en doeltreffendheid. Bouwwerken in samenwerking met omgevingsplan of vergunning (Ruimtelijke Ordening)
Sociaal-economisch
- Armoedebeleid: effectiviteit en doelmatigheid van de regelingen.
- Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), zeggenschap burger bij beleidsvorming en besluiten WMO. Ervaren burgers ook dat zelfredzaamheid wordt bevorderd? Zijn de Wmo-voorzieningen EV toekomstbestendig? Hoe kan je het beheersbaar houden? Hoe ervaren inwoners het?
- Jeugdpreventiebeleid; effectiviteit en doelmatigheid.
- Grip op Sociaal Domein: welke impact hebben de door het Rijk overgedragen taken in het sociaal domein (m.n. Jeugdzorg) - in combinatie met de daarmee gepaard gaand verminderde bijdrage van het Rijk - op de gemeentelijke organisatie en de betrokken burgers?
- Veiligheidsbeleid: waar zitten de keuzes? Hoe kun je sturen?
- Sociaal domein: armoedebeleid in combinatie met schuldhulpverlening.
- Grip op stijging van de kosten. Hoe efficiƫnt doen we het allemaal?
- Sociaal domein: voorliggend veld (CJG, Wijksteunpunt) is het laagdrempelig voor inwoners? Onderzoek naar toegankelijkheid en doelmatigheid.
- Sociaal domein: jeugdzorg. Wat is er aan de hand? Lokaal kijken en benchmark regio gemeenten.
Bedrijfsvoering
- Cybercrime: digitale veiligheid (privacy en bescherming systemen)
- (Digitaal) loket: Communicatie met inwoners en bedrijven vanuit het college en/of de raad. Communicatie vanuit het Klant Contact Centrum (KCC). Communicatie als onderdeel van inwonersparticipatiebeleid.
- Proces van aanbestedingen: onderzoek naar de rechtmatigheid.
- Inwonersparticipatie en communicatie richting inwoners. Hoe ziet communicatiebeleid er uit (gemeentecommunicatie)?
[versie, maart 2025]