Duurzaam wonen
U wilt graag een comfortabel huis én een lage energierekening. Er zijn veel mogelijkheden om uw energieverbruik flink te verlagen. Wij helpen u graag op weg.
Bespaartips
Welke type woning u ook heeft, u kunt altijd beginnen met kleine aanpassingen uit onze energiebespaargids.
Adviesloket voor verduurzaming
Wilt u het groter aanpakken en zoekt u informatie en persoonlijk advies? Start dan bij het Regionaal energieloket. Het onafhankelijke advies van het Regionaal energieloket is gratis voor inwoners van onze gemeente. U kunt hen bellen op 088 525 4110 (lokaal tarief) of een mail sturen vragen@regionaalenergieloket.nl.
Woningtypen
-
Heeft u een appartement? Veel beslissingen over verduurzaming worden samen gemaakt met de andere eigenaren of door de Vereniging van Eigenaren (VvE). Soms kunt u zelf al maatregelen nemen, zoals HR++ glas of isolerende voorzetwanden. Dit is afhankelijk van de afspraken in uw VvE. Voor meer informatie over de subsidies voor VvE's kunt u terecht bij de volgende websites.
Waar vind ik informatie en advies?
- Op de website van het Regionaal energieloket vindt u veel informatie. U kunt hen bellen of via hun website een bericht sturen voor persoonlijk advies. Dit advies is gratis en onafhankelijk.
- Heeft u onze 24 bespaartips al toegepast?
- Vereniging Eigen Huis biedt informatie over verduurzamen van appartementengebouwen.
Hoe kan ik mijn verduurzaming financieren?
- Informatie over subsidies vindt u bij de subsidie en financieringswijzer van de RVO.
- Via het Warmtefonds kunt u een energiebespaarlening aanvragen
-
U heeft een eigen woning en die wilt u verduurzamen. Bijvoorbeeld doordat u een warmtepomp plaatst of overstapt naar elektrisch koken. Of misschien overweegt u vloerisolatie. Waar kunt u het beste beginnen en hoe kunt u dit financieren? Elk huis is anders en daarom is verduurzaming altijd maatwerk. Wij zetten handige informatie voor u op een rijtje.
Waar vind ik informatie en advies?
- Op de website van het Regionaal energieloket vindt u veel informatie. U kunt hen bellen of via hun website een bericht sturen voor persoonlijk advies. Dit advies is gratis en onafhankelijk.
- Via Verbeter je huis kunt u een online een stappenplan maken voor de verduurzaming van je woning.
- Op Milieu Centraal staat waardevolle en betrouwbare informatie over isoleren, energie besparen en nog veel meer.
- Voor meer informatie over zonne-energie kunt u naar onze pagina energie opwekken gaan.
Hoe kan ik mijn verduurzaming financieren?
- Op de website van het Regionaal energieloket vindt u informatie over subsidies. U kunt hen bellen of via hun website een berichtje sturen voor persoonlijk advies. Dit advies is gratis en onafhankelijk.
-
Woont u in een (rijks)monument of beschermd stads-/dorpsgezicht? Wat wel en niet mag is niet altijd makkelijk te vinden. Wij helpen u graag op weg.
Waar vind ik informatie en advies?
- Monumenten.nl biedt informatie over het verduurzamen van monumenten en alles wat daarbij komt kijken.
- Via de Groene Menukaart kunt u een gratis zelfscan doen en informatie inwinnen
- U kunt met de Toolkit Duurzaam Erfgoed voorbeelden van verduurzamingsmaatregelen bij erfgoed bekijken.
- Ook op de website Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg staan veel technische tips.
Hoe kan ik mijn verduurzaming financieren?
- Op de Groene Menukaart vindt u financieringsmogelijkheden als subsidies, leningen en andere gunstige financieringsmogelijkheden voor verduurzaming
- Op monumenten.nl staan opties tot subsidies, leningen, hypotheken en fondsen.
Gratis vooronderzoek zonnepanelen
Wij willen het plaatsen van zonnepanelen stimuleren, ook als uw woning een beschermde status heeft. In de meeste gevallen is een omgevingsvergunning dan vereist. Dit is nodig voor een goede balans tussen verduurzaming en het behoud van cultuurhistorische waarden. Hier zijn legeskosten aan verbonden. Voor meer zekerheid kunt u eerst een gratis vooronderzoek aanvragen. Dan weet u of het zin heeft om een vergunning voor zonnepanelen aan te vragen.
Vraagt u een gratis vooronderzoek aan?
Dan maken wij een afspraak bij uw woning. Samen met een lid van de Welstand- en Monumentencommissie Edam-Volendam bekijken we uw situatie. Dit bespreken wij met de hele commissie. Daaruit krijgt u advies of een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor uw situatie kansrijk is. Het vooronderzoek is gratis, maar let op: als u na het vooronderzoek een omgevingsvergunning aanvraagt, betaalt u de gebruikelijke leges.
Hoe vraagt u dit gratis vooronderzoek aan?
U kunt een vooronderzoek aanvragen door een e-mail te sturen naar omgevingsvergunning@edam-volendam.nl. Vermeld in deze e-mail de volgende gegevens:
- Uw naam, adres en telefoonnummer.
- Een tekening van het dakvlak waarop u zonnepanelen wilt plaatsen
- Het aantal zonnepanelen.
- De positie van de panelen op het dakvlak.
- Het type zonnepanelen dat u wilt laten plaatsen.
Meer informatie over monumenten
Kijk voor meer informatie over monumenten op onze pagina cultureel erfgoed.
-
Ook als huurder kunt u verduurzamen. U kunt bijvoorbeeld tochtstrippen aanbrengen of radiatorventilatoren plaatsen. Als huurder kan en mag u niet alles zelf aanpassen in een woning. Uw verhuurder is verantwoordelijk voor grote energiebesparende aanpassingen aan uw huurwoning. Neem voor grote maatregelen contact op met uw verhuurder.
Waar vind ik informatie en advies?
- Heeft u onze 24 bespaartips al toegepast?
- Ook Milieu Centraal geeft energie bespaartips.
Stap voor stap isoleren
Veel mensen willen hun woning stap voor stap isoleren. Maar waar begint u? Klik hieronder op de afbeeldingen voor het slimste stappenplan. De afbeeldingen zijn gemaakt voor huizenkopers, maar de stappen zijn toepasbaar voor elke woningeigenaar.
Is er wel stroom?
Het stroomnet in onze gemeente en de rest van Nederland is overspannen. Dat komt doordat de overgang naar duurzame elektriciteit de afgelopen jaren steeds sneller is gegaan. Ook zijn we steeds meer op hetzelfde moment stroom gaan gebruiken. Op het stroomnet in woonwijken ontstaat daardoor een soort elektriciteitsfile.
Als we niets doen, kunnen bijvoorbeeld de lampen gaan knipperen of gaan apparaten stuk doordat ze teveel of te weinig stroom krijgen. Of er ontstaan langere wachttijden voor een aansluiting voor nieuwe woningen of woningen die een zwaardere aansluiting willen. Er wordt hard gewerkt om het stroomnet te vergroten, maar dat is een enorme klus en duurt jaren. Hiervoor plaatst netbeheerder Liander nieuwe elektriciteitshuisjes en stroomkabels. Komen ze bij jou in de buurt? Dan krijg je meer informatie per brief.
Ga je verduurzamen? Check of je stroomaansluiting voldoende is.
Elektrisch rijden
In onze gemeente staan 94 oplaadpalen en dat aantal gaat de komende tijd groeien. Wilt u een aanvraag voor een laadpaal doen? Of bent u benieuwd waar laadpalen staan in uw omgeving? Ga dan naar onze pagina 'Elektrische laadpaal aanvragen'.
Warmtenetten zijn in Edam-Volendam niet haalbaar
Er komen voorlopig geen nieuwe warmtenetten in de gemeente Edam-Volendam voor bestaande woningen. Dat is de conclusie van haalbaarheidsonderzoeken naar warmtenetten in Oosthuizen, Kwadijk en het stedelijk gebied Edam-Volendam. Voor verduurzaming kiest u daarom voor een (hybride) warmtepomp. In dit nieuwsbericht kunt u meer lezen over het besluit.
Logo provincie Noord-Holland
Bovenstaande hulpmiddelen voor duurzaam wonen zijn mede tot stand gekomen met financiële steun van de provincie Noord- Holland.