Buurtpreventie, WhatsApp, inbraken, politie
Heeft u een vraag aan de gemeente of aan een beheerder over een WhatsApp buurtgroep? U kunt dan een reactie sturen naar onderstaand e-mailadres. Heeft u hulp nodig of wilt u een melding doen? Dan kan dat via telefoonnummer (0900) 8844 of aan de balie van een politiebureau. Naast deze reguliere meldmogelijkheden kunt u ook een melding maken bij de agent op straat en het meldformulier van de politie hieronder.
Is een goed middel om buurten en wijken veiliger te maken. WhatsApp biedt bewoners de mogelijkheid om verdachte omstandigheden in de eigen woonomgeving snel met elkaar en met de politie te delen. In onze gemeente zijn begin 2021 ongeveer 24 WhatsApp groepen actief en een aantal in oprichting. We kunnen in straten en buurten speciale WhatsApp buurtpreventieborden plaatsen zodat duidelijk zichtbaar is dat de buurt extra alert is. Dit werkt ook preventief. Inbrekers en andere wetsovertreders worden niet graag op de vingers gekeken. Zij mijden buurten en wijken waar de bewoners extra waakzaam zijn.
Hoe start ik een WhatsApp-groep?
WhatsApp is een burgerinitiatief. Wilt u dat er in uw buurt of straat een WhatsApp-groep komt? Neem dan zelf het initiatief en benader uw buren. Het initiatief is immers aan de inwoners zelf. Kijk ook wie van uw groepje een beheerdersrol wil invullen. Leg daarna contact met de gemeente. Verdachte omstandigheden moeten eerst met de politie worden gedeeld (bij spoed: 112) en dan pas met elkaar.
Ook meedoen?
Wilt u ook meedoen en weten of er in uw buurt al een WhatsApp groep actief is? Of wilt u zelf een nieuwe Buurt WhatsApp opzetten? Op de website veiligebuurt.nl is veel nuttige informatie te vinden over het opzetten van een eigen WhatsApp groep. U kunt bovendien zien waar al WhatsApp groepen actief zijn.
Ook de lokale facebookpagina Whatsapp Buurtpreventie gemeente Edam-Volendam geeft nuttige en actuele informatie.
Waar meld ik bij de politie wat?
Heeft het geen spoed? Vul dan het meldformulier hierboven in. Ook kunt u een melding doen via telefoonnummer (0900) 8844 en aan de balie van een politiebureau.
Welke politietelefoonnummers zijn er?
- 112 (spoed of heterdaad).
- 0800-8112 (teksttelefoon: 112 voor doven en slechthorenden).
- 0900-8844 (geen spoed, wel politie).
- 0900-1844 (teksttelefoon: 0900-8844 voor doven en slechthorenden).
- 0031 343 57 8844 (0900-8844 vanuit het buitenland).
- 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).
- 144 (meldnummer voor dieren in nood).
Bel 1-1-2 bij spoed of heterdaad; het gaat dan om spoedeisende hulp bij direct levensbedreigende situaties, als u verdacht gedrag signaleert of getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld na een verkeersongeluk, bij brand of wanneer iemand inbreekt. Dan telt elke seconde. Wilt u op de hoogte blijven van wat de politie met uw melding heeft gedaan? Dan informeert de politie u ter plaatse of belt u naderhand.
1-1-2 bellen. Waarom niet?
Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het toch niets was. U hoeft niet bang te zijn dat de politie er direct met sirene en zwaailicht aan komt. Degene die de 112-melding aanneemt vraagt u eerst wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of de situatie aanleiding geeft om agenten te sturen. 80% van de woninginbraken lost de politie op dankzij oplettendheid van inwoners.
Inbraak, verdacht gedrag enzovoort
-
Wanneer vinden de meeste woning- en auto-inbraken plaats?
Ervaringscijfers van de Politie leren dat de decembermaand ieder jaar weer een piek laat zien in het aantal woninginbraken. En dan met name tijdens de donkere dagen rond de kerstdagen en jaarwisseling. De politie heeft hiervoor extra aandacht. Daarbij vraagt de politie ook de hulp van de inwoners. Hulp in de vorm van het tijdig melden van verdacht gedrag door direct 112 te bellen.
Hoe herkent u een inbreker?
Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn. Maar het kunnen ook jongens en meisjes uit uw eigen buurt zijn die inbreken. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen. Welke routes normaal gesproken gereden en gefietst worden. Plekken waar het logisch is om stil te staan of waar je juist doorloopt. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen de politie op 112.
Wat is verdacht gedrag?
Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond en lopen meerdere malen dezelfde route. Ze kijken bij huizen naar binnen, bellen aan, voelen aan deuren of ramen, lopen om huizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen. Wist u dat het in sommige gevallen zelfs strafbaar is om voorbereidende handelingen uit te voeren?
-
Let (bij uzelf of bij uw buren) op takjes tegen de deur, papiertjes tussen de deur of een foldertje dat dagenlang uit de bus blijft steken. Dat zijn aanwijzingen die inbrekers mogelijk achterlaten om te bepalen of iemand al dan niet thuis is.
Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene zich inderdaad aan het voorbereiden op een inbraak? Dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt.
Durft u dit niet, bel dan 112. U geeft door wat en wie u ziet en de politie kan dan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen. Twijfel dus niet maar bel de politie.
Meer tips
Wilt u meer tips om uw woning te beveiligen tegen inbraak, lees meer op: