Besluitenlijst Raadvergadering 13-06-2024

Ingekomen stukken en mededelingen.
Voorstelnummer 33-2024

De raad neemt kennis van:

  • Jaarverslag 2023 Bureau Toerisme Laag Holland
  • Jaarverslag Omgeving 2023
  • Jaarverslag Omgevingsdienst IJmond 2023

Voorstel tot vaststellen bestemmingsplan Raadhuisstraat 52 Oosthuizen.
Voorstelnummer34-2024

Toelichting:
Het plan Raadhuisstraat 52 behelst 18 nieuwe woningen. Het betreft het slopen van de huidige villa aan de Raadhuisstraat 52 en het op dezelfde plek herbouwen van 6 appartementen. Ook komen er 12 grondgebonden woningen op het terrein erachter.  

Dit voorstel ziet op het vaststellen van het bestemmingsplan en de aanvullende welstandscriteria, waarmee het plan planologisch mogelijk wordt. Het ontwerp-bestemmingsplan en concept-welstandscriteria hebben vanaf 6 december 2022 voor zes weken ter inzage gelegen. Er zijn 8 zienswijzen ontvangen die beantwoord zijn in de voorliggende nota van zienswijzen. De zienswijzen hebben niet geleid tot een aanpassing van het bestemmingsplan (de regels en de verbeelding). Wel is de toelichting van het bestemmingsplan op een aantal onderdelen aangescherpt.  

Het voorstel om geen exploitatieplan op te stellen heeft te maken de wettelijke plicht om als gemeente de kosten van de planprocedure op de ontwikkelaar te verhalen. Dat heeft de gemeente in 2022 gedaan via de anterieure overeenkomst die met de ontwikkelaar is afgesloten. Het opstellen van een exploitatieplan is daarom niet nodig.  

Tot slot wordt het exploitatiegebied met dit voorstel aangewezen als gebied binnen de bebouwde kom in de zin van de Wet Natuurbescherming. Dit op advies van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord.  

Besluit:

  1. In te stemmen met de nota van zienswijzen Raadhuisstraat 52
  2. Het bestemmingsplan Raadhuisstraat 52 in Oosthuizen, bestaande uit de geometrische bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0385.bpRaadhuisstr52-vg01 en de bijbehorende toelichting, regels en bijlagen, vast te stellen;
  3. De aanvullende welstandscriteria voor gebied L1 DorpsLint Oosthuizen vast te stellen en de welstandscriteria als bijlage op te nemen in de gemeentelijke Welstandsnota; 
  4. Géén exploitatieplan, als bedoeld in artikel 6.12 van de Wro, vast te stellen omdat de kosten anderszins verzekerd zijn; 
  5. Het exploitatiegebied aan te wijzen als ‘bebouwde kom’ in het kader van artikel 4.1 aanhef en onder a van de Wet natuurbescherming;
  6. Burgemeester en wethouders of (een) door hen aan te wijzen ambten(a)ar(en) te machtigen tot het zo nodig voeren van verweer voor de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

 Voorstel tot vaststellen bestemmingsplan Bufferwoningen Kwadijk.
Voorstelnummer 35-2024

Toelichting:
Het project Bufferwoningen Kwadijk, ook wel ‘Land van Kwadijk’, is een woningbouwproject van 44 grondgebonden koopwoningen tegen de kern van Kwadijk aan, waarvan 25 betaalbare woningen (aankoopprijs tot €355.000,- eventueel opgehoogd vanwege inflatie) en 19 vrije sectorwoningen. 

Dit voorstel ziet op het vaststellen van het bestemmingsplan en de aanvullende welstandscriteria, waarmee het plan planologisch mogelijk wordt. Het ontwerp-bestemmingsplan en concept-welstandscriteria hebben vanaf 6 december 2022 voor zes weken ter inzage gelegen. Vanwege een technische fout bleek 1 bijlage niet ter inzage te hebben gelegen, in maart 2024 hebben alle indieners daarom 2 weken de tijd gekregen (t/m 21 maart 2024) om alsnog te reageren op de ontbrekende bijlage. Dat heeft één persoon gedaan. In totaal zijn er acht zienswijzen ontvangen. Alle zienswijzen  zijn beantwoord in de voorliggende nota van zienswijzen. De zienswijzen hebben geleid tot een aanpassing van het bestemmingsplan (de regels en de verbeelding). Ook is de toelichting van het bestemmingsplan op een aantal onderdelen aangescherpt.  

Het voorstel om geen exploitatieplan op te stellen heeft te maken de wettelijke plicht om als gemeente de kosten van de planprocedure op de ontwikkelaar te verhalen. De gemeente heeft in 2023 een anterieure overeenkomst gesloten waarin afspraken zijn gemaakt over de gemeentelijke plankosten. Het opstellen van een exploitatieplan is daarom niet nodig. 

Besluit:
In te stemmen met de nota van zienswijzen Bufferwoningen Kwadijk;

Het  bestemmingsplan "Bufferwoningen Kwadijk" bestaande uit de geometrische bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0385.bpBuWoKwadijk-vg01  en de bijbehorende plantoelichting, regels en bijlagen vast te stellen;

Het beeldkwaliteitsplan en de aanvullende welstandscriteria voor gebied N2.1 Land van Kwadijk vast te stellen en de welstandscriteria als bijlage op te nemen in de gemeentelijke Welstandsnota; 

Géén exploitatieplan, als bedoeld in artikel 6.12 van de Wro, vast te stellen omdat de kosten anderszins verzekerd zijn; 

Burgemeester en wethouders of (een) door hen aan te wijzen ambten(a)ar(en) te machtigen tot het zo nodig voeren van verweer voor de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Voorstel tot instemmen met het versturen van de bijgevoegde gezamenlijke zienswijze Zaanstreek-Waterland op de MRA Voortgangsnota aan het MRA bestuur.
Voorstelnummer 36-2024

Toelichting:
Sinds vorig jaar maakt de MRA gebruik van een zgn. Voortgangsnota voor de informatievoorziening aan de deelnemende overheden, en specifiek voor het inzicht en overzicht van colleges en raden m.b.t dit samenwerkingsverband. Het is onderdeel van de nieuwe structuur zoals opgetekend in de MRA Samenwerkingsafspraken (d.d. 2022). De Voortgangsnota geeft per MRA-platform en per zgn. uitvoeringslijn inzicht in de status van de uitvoering.

De MRA heeft deze in conceptvorm naar colleges en raden gestuurd met het verzoek om eventuele wensen en bedenkingen kenbaar te maken bij het MRA Bestuur. Deze zienswijze dient zich te richten op de structuur van het stuk en niet de inhoud (oftewel de uitvoering).

De MRA-overheden wordt gevraagd kennis te nemen van de MRA Voortgangsnota en om een eventuele zienswijze aangaande de structuur van het document kenbaar te maken bij het MRA Bestuur. De MRA-deelregio Zaanstreek-Waterland (ZaWa) zal een gezamenlijke zienswijze aanleveren. 

Gevraagd wordt om in te stemmen met bijgevoegde gezamenlijke zienswijze Zaanstreek-Waterland voor doorzending aan het MRA Bestuur.

Besluit:
In te stemmen met het toesturen van de bijgevoegde gezamenlijke zienswijze Zaanstreek-Waterland op de MRA Voortgangsnota, aan het MRA Bestuur.

Voorstel tot instemmen met de gezamenlijke zienswijze Zaanstreek-Waterland op de 80% versie MRA agenda.
Voorstelnummer 37-2024

Toelichting:
U wordt verzocht in te stemmen met een gezamenlijke zienswijze Zaanstreek-Waterland op de 80%-versie van de MRA Agenda 3.0. Deze zienswijze wordt aan het MRA Bestuur gestuurd namens de zeven gemeenten van MRA-deelregio Zaanstreek-Waterland.

De zienswijze duidt een aantal punten die voor ZaWa van belang zijn om een relevante en effectieve MRA-samenwerking te borgen in de komende jaren. Deze zienswijze bouwt voort op de zogenaamde propositie die in 2023 is toegestuurd aan het MRA Bestuur als inbreng namens ZaWa. 

De nieuwe MRA Agenda onderscheidt zich qua vorm van de voorgaande twee door de uitvoering van de ambities niet in dit document zelf te plaatsen, maar in acht separate Meerjarige Uitvoeringsprogramma’s (MUVP). In dat kader is de voorliggende zienswijze beperkt tot een aantal contextuele zaken en worden specifieke, lokale projecten en opgaven niet benoemd.

De zienswijze wordt eind juni toegestuurd aan het MRA Bestuur. Vervolgens wordt op basis van de inbreng van alle MRA-deelnemers de definitieve MRA Agenda opgesteld. Deze wordt eind 2024 ter vaststelling toegestuurd aan alle besturen.

Besluit:
In te stemmen met de gezamenlijke zienswijze Zaanstreek-Waterland op de 80% versie van de MRA Agenda.

Moties:

  1. Input raden en Staten op de Meerjarige Uitvoeringsplannen 
    Ingediend door: GroenLinks en PvdA: Motie aangenomen, 24 stemmen voor en 0 stemmen tegen.
    Unaniem (Volendam80 -1 stem)
  2. Landschap & toekomstige agrarische sector 
    Ingediend door: VVD, CDA en LEV. 
    Motie aangenomen, 24 stemmen voor en 0 stemmen tegen.
    Unaniem (Volendam80 -1 stem)
  3. Zero-emissie & Netcongestie
    Ingediend door: VVD, BVNL en LEV 
    Motie aangenomen, 21 stemmen voor en 3 stemmen tegen.
    • Stemmen voor: VVD, BVNL, LEV, ZeevangsBelang, PvdA, Volendam80 (-1), CDA en LijstKras.
    • Stemmen tegen: GroenLinks

Voorstel tot afgeven verklaring van geen bedenkingen inzake bouwplannen Oosteinde 16 en 46 Oosthuizen.
Voorstelnummer 38-2024

Toelichting:
Voor zowel Oosteinde 16 als Oosteinde 46 in Oosthuizen is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend. Om medewerking te verlenen aan deze 2 aanvragen is afwijking van het bestemmingsplan noodzakelijk op grond van de Wet ruimtelijke ordening. Afwijken met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, sub a, 3°  is een bevoegdheid van het college. Gelet op het raadsbesluit tot het aanwijzen van categorieën van gevallen waarin geen verklaring van geen bedenkingen is vereist als bedoeld in artikel 6.5, lid 3 Besluit omgevingsrecht (vastgesteld maart 2016), is voor deze 2 zaken wel een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad vereist.

Besluit:
Verklaring van geen bedenkingen af te geven inzake bouwplannen Oosteinde 16 en 46 in Oosthuizen

Voorstel tot instemmen met de wijziging van de gemeenschappelijke regeling van de Vervoerregio Amsterdam.
Voorstelnummer 39-2024

Toelichting:
Per 1 juli 2022 is de Wet Gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd. Deze wetswijziging is bedoeld om de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen en de kaderstellende en controlerende rol van gemeenteraden, provinciale staten en algemene besturen van waterschappen bij taken die in gemeenschappelijke regelingen worden uitgevoerd te versterken. Vóór 1 juli 2024 moet de gemeenschappelijke regeling van de Vervoerregio Amsterdam (VRA) aangepast zijn aan deze wetswijziging. 

Dit voorstel gaat over de wijzigingen in de Gemeenschappelijke regeling (Gr) Vervoerregio Amsterdam als gevolg van de wijziging van de Wgr. De raad wordt gevraagd de 13e wijziging van de Gr van de Vervoerregio vast te stellen. Voor de Vervoerregio Amsterdam heeft deze wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen maar beperkte gevolgen. Op veel vlakken is de betrokkenheid van de raden van de deelnemende gemeenten bij de besluitvorming van de Vervoerregio al goed georganiseerd, door de manier waarop de Vervoerregio is ingericht. 

De leden van de regioraad zijn aangewezen uit de raden en leggen verantwoording af aan de raden. Daarnaast worden raden actief geïnformeerd en is al vastgelegd dat zij over bepaalde besluiten om een zienswijze worden gevraagd. Met de wijziging komen er nog meer instrumenten en mogelijkheden voor de regioraad om hun raden actiever te betrekken bij de besluitvorming.

Besluit:
In te stemmen met de wijziging van de gemeenschappelijke regeling Vervoerregio Amsterdam.

Voorstel inzake jaarstukken Twiske-Waterland; kennisnemen van de jaarrekening 2023 en instemmen met de begrotingswijziging 2024 en de Programmabegroting 2025.
Voorstelnummer 40-2024

Toelichting:
Het werkgebied van het recreatieschap bestaat uit het grondgebied van de gemeenten Amsterdam (Landelijk Noord), Edam‐Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad en het voormalige Graft de Rijp (nu gemeente Alkmaar). Deze gemeenten (met uitzondering van Alkmaar) nemen samen met Provincie Noord‐Holland deel aan de gemeenschappelijke regeling Recreatieschap Twiske‐Waterland. Het recreatieschap beheert en onderhoudt recreatieterreinen, natuurterreinen en recreatieve routes en objecten in haar werkgebied. Zij bekostigt haar activiteiten uit inkomsten van huren, pachten, evenementen (in voorkomende gevallen projectsubsidies) en bijdragen van de participanten. Recreatie Noord‐Holland is de uitvoeringsorganisatie voor het recreatieschap.

Het Dagelijks Bestuur van Recreatieschap Twiske-Waterland biedt de volgende stukken aan: 

  • ontwerp jaarrekening 2023 Twiske-Waterland;
  • ontwerp begrotingswijziging 2024 Twiske-Waterland;
  • ontwerp programmabegroting 2025 Twiske-Waterland.

Volgens de Wet Gemeenschappelijke Regelingen kunnen de deelnemende gemeenten binnen acht weken een zienswijze over de stukken naar voren brengen. Het Dagelijks Bestuur voegt de commentaren waarin de zienswijzen zijn vervat bij de ontwerp-programmabegroting en de begrotingswijziging en legt deze voor aan het Algemeen Bestuur. Deze worden voor 15 juli 2024 ter goedkeuring toegezonden aan de Minister van Binnenlandse Zaken.

Besluit:

  1. Kennis te nemen van de jaarrekening 2023 Recreatieschap Twiske-Waterland;
  2. In te stemmen met de begrotingswijziging 2024 en de programmabegroting 2025 Recreatieschap Twiske-Waterland;
  3. Dit besluit middels bijgevoegde zienswijze te versturen naar het Dagelijks Bestuur van Recreatieschap Twiske-Waterland.

Voorstel tot vaststellen Verordening op de Vertrouwenscommissie burgemeester Edam-Volendam 2024.
Voorstel 41-2024

Toelichting:
Mevrouw L.J. Sievers heeft op 16 mei 2024 aangegeven begin 2025 te stoppen als burgemeester van de gemeente Edam-Volendam. Dit betekent dat een procedure opgestart moet worden om tot een voordracht voor een nieuwe burgemeester te komen. De eerste stap in dit proces is het actualiseren van de verordening op de vertrouwenscommissie en de samenstelling van deze commissie. Dit voorstel voorziet hierin.

Besluit:

  1. Vast te stellen de Verordening op de vertrouwenscommissie burgemeester Edam-Volendam 2024, die tot taak heeft de aanbevelingen inzake de benoeming en herbenoeming van de burgemeester voor te bereiden en de klankbordgesprekken te voeren. 
  2. In te trekken De Verordening op de vertrouwenscommissie Edam-Volendam 2016 
  3. Te benoemen tot lid van de vertrouwenscommissie die de aanbeveling tot benoeming van de burgemeester voorbereidt:
    1. de heer C. Sietsema, voorzitter
    2. de heer E.A.M. Karregat, plaatsvervangend voorzitter
    3. de heer J.M.B.  Molenaar
    4. de heer S. Tol
    5. de heer H.J.B. Hakkers
    6. de heer J.H. Veerman
    7. de heer S.J.M. Jonk
    8. de heer M. Slotboom
    9. de heer J. J. Schilder
  4. Te benoemen tot adviseur van de vertrouwenscommissie die aanbeveling tot benoeming  van de burgemeester voorbereidt wethouder A.C.M. Bootsman
  5. De onder drie genoemde (plaatsvervangend) fractievoorzitters/raadsleden te benoemen tot lid van de raadscommissie die de klankbordgesprekken met de burgemeester houdt.
  6. In 2024 eenmalig een exploitatiebudget van € 48.000 beschikbaar te stellen, de financiële verwerking op te nemen in de Najaarsnota 2024 en er kennis van te nemen dat dit leidt tot een verlaging van het saldo begroting 2024.