Afwezigheid doorgeven

Algemeen

Wilt u gedurende de periode waarin u een uitkering ontvangt buiten de gemeente verblijven? Voor vakantie of een andere reden? Dan moet u dit vooraf en tijdig via BSL Online indienen.

Verblijf in het buitenland

U vraagt voordat u naar het buitenland gaat toestemming om naar het buitenland te gaan. Met nadruk wijzen wij u erop dat u niet weg kunt gaan voordat u de beslissing op uw verzoek heeft ontvangen. Deze beslissing delen wij u schriftelijk mede.

Verblijf in Nederland buiten de gemeente Edam-Volendam

Als u voor een lange tijd in een andere gemeente verblijft, bijvoorbeeld voor vakantie of een andere reden, verandert uw woonadres (domicilie). Hierdoor heeft u geen recht meer op een bijstandsuitkering van de gemeente Edam-Volendam.  

'Nederland' wordt in het kader van de Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz opgevat als het grondgebied in Europa. Een verblijf op de overzeese gebieden geldt dus als een verblijf buiten Nederland.

In principe mag u ergens anders in Nederland verblijven. Ook langer dan vier weken. We gaan er dan wel vanuit dat u tijdelijk buiten de gemeente verblijft en je woonruimte in gemeente Edam-Volendam niet opgeeft. Geef uw verblijf buiten gemeente Edam-Volendam aan ons door. Meldt u uw verblijf niet, dan gaan we ervan uit dat u alle verplichtingen nakomt en op de hoogte bent van de toegestuurde post.

Als uw verblijf buiten de gemeente uw re-integratietraject echt belemmert, is het mogelijk dat u een maatregel krijgt als u toch gaat. Dit vanwege het belemmeren van de voortgang van het traject.  
 

Wat moet u doen als u buiten de gemeente wilt verblijven?

  1. U vult in BSL Online uw afwezigheid in bij ‘Mijn gegevens’ > Afwezigheid doorgeven.

    Let op: heeft u een partner? Dan moet deze zelf inloggen op BSL Online en ook de afwezigheid via 'Mijn gegevens’ invullen. De toegestane duur van het verblijf in het buitenland wordt individueel bepaald.  

    Wij vragen u hier de volgende gegevens in te vullen: 

    - Verblijf in binnen- of buitenland
    - Datum vertrek en datum terugkomst
    - Waarom u afwezig bent
    - Gegevens over uw verblijfadres

  2. Als wij uw melding hebben ontvangen beoordeelt de frontofficemedewerker of uw melding compleet is.
  3. Is uw melding compleet? Dan wordt uw melding in behandeling genomen door een specialistische consulent.    
  4. U ontvangt van ons een schriftelijke bevestiging. Hierin staat of u toestemming heeft om elders te verblijven en hoeveel dagen u nog buiten de gemeente mag verblijven dit kalenderjaar.  

Hoe lang mag u in het buitenland verblijven?

Als u een bijstandsuitkering ontvangt mag u maximaal vier weken (28 dagen) per kalenderjaar in het buitenland verblijven met behoud van uw bijstandsuitkering (Participatiewet, IOAW en IOAZ). Hierbij doet niet ter zake wat de reden is van het verblijf in het buitenland. Dit kan gaan om vakantie, familiebezoek, of elke andere reden. 

Langer dan 28 dagen? 

Blijft u langer dan 28 dagen per kalenderjaar in het buitenland? Dan heeft u geen recht op bijstand. Dat heeft te maken met het woonplaatsbegrip en het territorialiteitsbeginsel.  

Minder dan 28 dagen?

Verblijft u minder dan het maximale aantal dagen in het buitenland? Dan vervallen de overige dagen. Deze kunt u niet meenemen naar het volgende jaar en het is ook niet toegestaan om gedurende de laatste vier weken van het jaar en gedurende de eerste vier weken van het komende jaar aansluitend aan elkaar op vakantie te gaan. Het recht op vakantie met behoud van uitkering kan aan het eind van het jaar gecombineerd worden met de vakantieaanspraak voor het volgende jaar. De aaneengesloten vakantieperiode kan echter niet langer zijn dan de voor u geldende maximumperiode per jaar (28 dagen).

In sommige gevallen mag u wel langer in het buitenland verblijven bijvoorbeeld vanwege werk of een medische behandeling. Neem in dat geval altijd (vooraf) contact op met ons.  

Welke dagen tellen mee?

In de wet wordt gesproken over verblijf buiten Nederland, maar er staat niet op welke dag dit ingaat en op welke dag dit eindigt. Bij gemeente Edam-Volendam tellen wij de dag van vertrek niet mee als reisdag.  

Toegestane duur verblijf in het buitenland individueel bepaald 

Bij gehuwden wordt de toegestane duur van verblijf in het buitenland individueel bepaald. Het kan dus voorkomen dat één partner bijvoorbeeld al de maximale 28 dagen in het kalender jaar in het buitenland is geweest, en de andere partner nog twee weken in het buitenland mag verblijven. Gaat het echtpaar nu twee weken naar het buitenland, dan heeft één partner de maximale duur overschreden. In dat geval is de partner die te lang in het buitenland verblijft een niet-rechthebbende partner en heeft geen recht op bijstandsuitkering. 

Wat moet u doen als u terugkomt?

Komt u terug van vakantie uit het buitenland? Dan moet u zich de dag na terugkomst persoonlijk op afspraak melden bij het Breed Sociaal Loket. Neem uw reisbescheiden mee.

Bel ons: (0299) 398 398.

Bewijsstukken  

Bij terugkomst vragen wij u om bewijsdocumenten, het gaat in de regel om:  

  • Uw paspoort (in verband met stempels of visa hierin).  
  • Reisbescheiden zoals vliegticket en reserveringsbewijs. 

 

Heeft u vragen over een verblijf in het buitenland of buiten de gemeente met behoud van uw uitkering?

Neem dan contact op met het Breed Sociaal Loket. 

Bel ons: (0299) 398 398.
E-mail ons: participatiewet@edam-volendam.nl

Elke donderdagochtend hebben we een inloopochtend van 8:30 tot 12:30 uur op het Stadskantoor aan de W. van der Knoopdreef 1 te Volendam. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.  

Hulp nodig bij het aanvragen?

Vraag hulp aan vrienden, familie, buren, of anderen binnen uw omgeving. Lukt dit niet? Dan kunt u terecht bij het Wijksteunpunt.